Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 1 mai 2023, 11:45
Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Peste 300 de militari cu aproximativ 60 de mijloace tehnice din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Războieni” și Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” participă în această perioadă la exercițiul multinațional „Anakonda 23”, cea mai înaltă formă de instruire a forțelor armate poloneze și unul dintre evenimentele majore de instruire în cadrul NATO.
Detalii avem de la căpitanul Andrei Vicol, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: După ce au parcurs peste 1.000 km și au tranzitat Ungaria și Slovacia, „Lupii Negri” din Iași au ajuns cu bine în Baza Militară din Nowa Dęba, din sud-estul Poloniei.
Tot acum s-a realizat și o premieră pentru Armata României, toate cele 60 de mijloace tehnice ale contingentului nostru au ajuns în Polonia după un marş executat pe roți. În acest moment, în poligon se fac recunoașteri și se stabilesc toate detaliile pentru începerea exercițiului.
Zile de foc și acțiune pentru militarii români și, chiar dacă se pare că vremea nu va fi prietenoasă, suntem convinși că acest aspect nu va fi un impediment pentru buna desfășurare a misiunii.
Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem tot în Polonia, acolo unde, în această săptămână, mai mulți militari din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier”, generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea”, s-au aliniat la startul competiției SPU Raid, o competiție de tradiție organizată de către aliații americani.
Mai multe aflăm de la căpitanul Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al contingentului: Prima probă a competiției a fost cea de cultură militară generală.
A urmat un marș de 25 km, în care militarii au avut de trecut mai multe obstacole, acordarea primului ajutor și evacuarea unui rănit, traversarea unui lac, capacitatea rapidă de luarea unei decizii, executarea corecției focului de artilerie, evacuarea tehnicii folosind forța musculară, deplasarea în câmp tactic prin târâş și salturi, în condiții ridicate de stres și oboseală, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.
Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem pe flancul estic al Alianței, mai exact în Lituania, acolo unde piloții români ai Detașamentului „Carpathian Vipers” au luat parte, alături de parteneri, la un exercițiu în zona Mării Baltice.
Piloții și-au îmbunătățit abilitățile exersând scenarii reale pe care echipajele dislocate în zonă le gestionează în mod curent.
Comandor Adrian Cârjeu, șeful de Stat Major al detașamentului: Am participat la Exercițiul „Ramstein Alloy 23-1”, organizat de AIRCOM, alături de militari din alte șapte țări aliate.
Practic, aeronavele F-16 românești au zburat alături de aeronave Eurofighter din Germania, Marea Britanie, aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Portugheze și aeronave ale Forțelor Aeriene al Statelor Unite.
Nivelul ridicat de interoperabilitate al detașamentului a permis îndeplinirea unor obiective comune de antrenament în diferite scenarii simulate pe timpul exercițiului.
Gabriel Stan și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Europa ajungem în Republica Centrafricană, acolo unde șase militari români fac parte din misiunea de instruire a Uniunii Europene, misiune care acordă sprijin autorităților centrafricane. România a fost în mod constant un contribuitor semnificativ la misiuni și operații UE, de aceea detașamentul românesc oferă expertiză națională în toate domeniile misiunii.
Despre evoluția stării de securitate ne vorbește căpitan-comandor Ionuț Clapon, șeful detașamentului românesc din Republica Centrafricană: Se fac progrese, dar destul de lente, şi asta se vede pentru că apar din când în când diferite grupuri rebele armate care acționează după propriile reguli și pentru anumite interese personale.
Sperăm, cu ajutorul nostru, să ajungă la un nivel care să ofere securitate și înțelegere oamenilor de aici.