Interviul Săptămânii a fost realizat de Cristian Dumitrașcu cu Secretarul de stat al Departamentului pentru Politica de Apărare Planificare și Relații Internaționale, Simona Cojocaru.

A fost o discuție despre ziua veteranilor de război, despre importanța acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India, un acord  de cooperare în domeniul apărării, semnat în data de 28 martie la New Delhi, dar și despre egalitatea de gen din Armata României.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Bună dimineața! Bine ați venit la radio!

Simona Cojocaru: Bună dimineața!

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Înainte de a vă întreba ceea ce mi-am propus, pentru că este un subiect foarte interesant pentru publicul larg această prezență a politicului într-o instituție de apărare, o chestiune care e legată de democrație de 33 de ani încoace, v-am întâlnit la Cercul Militar, la acțiunea legată de Ziua Veteranilor de Război, știu cât îndrăgiți veteranii și istoria.

Simona Cojocaru: Vă mulțumesc pentru invitație. Da, a fost un moment emoționant, m-am bucurat să fiu acolo, m-am bucurat să-l întâlnesc din nou pe domnul general Leru, la acea vârstă respectabilă, de 102 ani.

Am discutat puțin cu dânsul. Este un moment pe care îl celebrăm într-adevăr la 29 aprilie, dar am spus-o, trebuie să ne gândim la veteranii noștri zi de zi, mai sunt puțini, trebuie să avem grijă de ei, trebuie să le onorăm memoria, să le spunem că suntem alături, să le demonstrăm recunoștința și prețuirea noastră. Sunt foarte multe măsuri, activități pentru veteranii noștri.

Suntem mândri că putem să facem pentru ei o serie de lucruri. Bineînțeles, întotdeauna e loc de mai bine, dar cel mai important cred că e să-i avem alături de noi cât mai mult și de aceea le urăm multă, multă, sănătate.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Să trecem la următorul subiect. Spuneam că funcția dumneavoastră, de secretar de stat, este una absolut necesară, pentru că în politic, deciziile care se iau acolo nu se pot lua de militari, și iată că și aici este un exemplu de modernitate: un secretar de stat femeie, așa cum Armata un ministru n-a avut până acum, un ministru femeie, cum se întâmplă în alte țări, v-ați ocupat de lucruri despre care oamenii nu știu foarte multe.

Aceste întâlniri care au avut loc în ultima lună, ați fost în India, ați fost la întâlnirile NATO, ați vorbit despre războiul de lângă noi și despre deciziile de care se iau împreună cu România.

Simona Cojocaru: Într-adevăr e o muncă densă, e o muncă complicată, foarte complexă, uite, așa cum a fost în cazul acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India, de cooperare în domeniul apărării, pe care l-am semnat la 28 martie la New Delhi.

A fost o vizită în premieră în istoria relațiilor noastre bilaterale și acest lucru a necesitat ani de negociere. De aceea, am fost deosebit de bucuroasă să fiu acolo și să semnez alături de omologul meu indian acest acord. Ne deschide noi oportunități de cooperare cu un stat partener foarte important în Indo-Pacific.

Ne uităm la India, la rolul pe care îl joacă și din punct de vedere economic, al populației, al apărării și securității. Anul acesta deține președinția G20 și, până la urmă, vizita mea la New Delphi este o dovadă, dacă vreți, a importanței pe care România, stat membru NATO și UE, o acordă Regiunii Indo-Pacific și a relației bilaterale cu acest stat și împărtășim cu India aceleași interese bazate pe ordinea internațională și respectarea normelor de drept internațional.

Ce înseamnă semnarea acordului? Înseamnă deschiderea de noi oportunități de cooperare și noi vrem să avem rezultate cuantificabile. Am fost la Ministerul Apărării, am vorbit cu secretarul de stat pentru apărare din acest minister, Giridhar Aramane.

Am fost la Ministerul de Externe indian și vreau să vă spun că am identificat deja o serie de domenii în care putem să cooperăm, vă dau câteva exemple: apărare cibernetică, instruire, comunicații și informatică, medicină militară, cercetare științifică ș.a.m.d.

Am exprimat în toate întâlnirile pe care le-am avut la New Delphi impactul grav al războiului de agresiune inițiat de Rusia în Ucraina asupra securității euroatlantice, cu efecte majore nu doar la nivel regional, ci și global, internațional și le-am vorbit omologilor indieni despre ceea ce face România pentru Ucraina.

Bineînțeles, am exemplificat cu sprijinul pe care l-am acordat refugiaților și, de asemenea, cu facilitarea exportului de cereale din Ucraina către piețele globale.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Aparent neimportant ce se întâmplă în India, ați demonstrat că nu este așa. Chiar scria zilele trecute în presă că vor depăși ca populație China.

Simona Cojocaru: Exact. Cred că deja au depăşit. Vă spuneam, deținerea de către India a președinției G20 propulsează India într-un rol extrem de important pe scena globală. Vreau să vă spun că în acest cadru al întâlnirilor pe care le-am avut acolo am avut, de asemenea, o întrevedere foarte bună cu directorul general al Institutului pentru Studii și Analize de Apărare din New Delhi.

Acest institut este desemnat ca fiind cel care susține președinția G20 din punct de vedere al analizelor, al studiilor ș.a.m.d., deci, are un rol extraordinar. Am susținut acolo o prelegere dedicată aceleiași teme: securitatea și stabilitatea astăzi la Marea Neagră, impactul războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina.

Şi am discutat despre inițierea unei cooperări cu instituția omoloagă, care este ISPAIM – Institutul pentru Studii Politice în Domeniul Apărării și Istorie Militară.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Și așa venim către întâlnirile mai recente.

Simona Cojocaru: La jumătatea lunii aprilie, România a găzduit, iarăși în premieră, la nivelul Ministerului de Externe și Ministerului Apărării, cu omologii din Ucraina, prima conferință despre securitatea la Marea Neagră, derulată ca parte a Platformei Internaționale Crimeea.

Bineînțeles, subiectul cred că e clar pentru toată lumea: impactul multidimensional al războiului pe scară largă al Rusiei în Ucraina și impactul asupra regiunii Mării Negre, asupra Mării Azov.

Pentru noi a fost o onoare să găzduim această premieră. M-am bucurat să îl primesc pe omologul meu ucrainean, Andrei Şevcenko, ministrul adjunct al apărării din Ucraina.

Am avut și întrevederi bilaterale cu ceilalți miniștri adjuncți prezenți, miniștrii din Macedonia de Nord, Estonia, Germania, Muntenegru și Ungaria.

Deci, a fost o ocazie foarte bună pentru noi să reiterăm încă o dată pozițiile noastre, viziunea noastră și să o împărtășim cu partenerii și aliații noștri.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Pentru că i-ați enumerat pe miniștrii adjuncţi, pe omologii dumneavoastră, revin la subiectul, să zicem, de început, a fost vreunul dintre ei ministru adjunct femeie?

Simona Cojocaru: Da.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Pentru că știu cât de mult țineți la promovarea drepturilor femeilor într-o organizație care până mai ieri era considerată a bărbaților. Ați spus că așteptați să vedeți lideri femei, așa cum este în Statele Unite și nu doar acolo. Cum credeți că stăm noi acum din punctul ăsta de vedere?

Simona Cojocaru: Noi, aici, la Departamentul pentru politica de apărare, ne-am îmbarcat așa într-un efort susținut în ceea ce privește egalitatea de gen, promovarea femeii.

Susținem foarte tare inițiativa, unu, privind femeile, pacea și securitatea și, bineînțeles, rolul femeii ca lider în structurile din sectorul de apărare și securitate. Bineînțeles, și în celelalte sectoare. Credem că este foarte important.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Considerați că nu e de ajuns că avem o femeie, de exemplu, comandant de batalion în Batalionul Patriot, femei comandanți de nave militare.

Totuși, eu îmi amintesc perfect de faptul că ați apreciat că ar fi bine să ajungem să avem lideri înalți femei.

Simona Cojocaru: Exact, exact. De fiecare dată, în toate activitățile pe care le-am organizat sau la care am participat și noi ca invitați, am susținut acest lucru.

Ați menționat comandanți de Patriot femei, am menționat-o și eu de foarte multe ori pe Simona Măierean, femeia comandant al C17 Globemaster. Sunt într-adevăr premiere, dar trebuie să continue.

Trebuie să devină o normalitate, dacă vreți, nu doar niște exemple sporadice. Vrem să avem o normalitate în ceea ce privește femeile comandant, femeile lider din toate domeniile.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Arată mai bine de când ați venit în această funcție, arată mai bine armata din punctul ăsta de vedere al egalității de drepturi și al modernizării și al modernității?

Simona Cojocaru: În mod cert, da. Sunt optimistă. Cred că știți că anul trecut a fost un an dedicat personalități impresionante a Smarandei Brăescu.

Ați fost și dumneavoastră parte la o serie de activități, ați fost martor acolo, foarte multe activități în care am ridicat o serie de probleme, spunem noi, în mod realist, în fața aliaților noștri, în fața partenerilor. Am implicat SUA, Marea Britanie, Canada. Au fost activități foarte, foarte bune, pentru că vrem să ridicăm gradul de conștientizare a acestei probleme.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Îndreptându-ne către finalul interviului, ați avut încă o întâlnire importantă la Bruxelles.

Simona Cojocaru: Am fost săptămâna trecută într-o vizită de lucru la Cartierul General al NATO de la Bruxelles. Am avut o serie de întâlniri importante, în perspectiva summit-ului NATO de la Vilnius.

La jumătatea lunii iulie avem o nouă ediție a celei mai importante reuniuni aliate. Pe noi ne interesează, bineînțeles, în acest construct, dimensiunea de apărare. M-am întâlnit cu secretarul general adjunct al Alianței, domnul Mircea Geoană, de asemenea, cu asistenții secretarului general NATO pentru operații, pentru investiții, pentru politica de apărare și planificare.

Am discutat importanța consolidării capacității de apărare pe Flancul Estic, respectiv, la Marea Neagră, efectele războiul acesta brutal de agresiune al Federației Ruse în Ucraina și sprijinul, bineînțeles, pentru partenerii noștri vulnerabili, precum Republica Moldova și Georgia.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): La finalul interviului există o întrebare. Analiști militari sunt de părere că această agresiune a Rusiei a avut un efect de bumerang.

Este România mai în securitate decât înaintea agresiunii în fața Ucrainei? Pentru că lucrurile s-au coagulat și lucrurile funcționează mult mai bine.

Simona Cojocaru: Noi suntem membri NATO. Doar această propoziție cred că trebuie să ne conducă spre concluzia că securitatea noastră este asigurată de Alianță. 5.000 de trupe aliate și la nivel bilateral sunt astăzi dislocate pe teritoriul României.

Avem un Grup de Luptă condus de Franța în România. Avem aliați care contribuie, dacă vreți, în premieră, în România, vă dau câteva exemple, Portugalia, Macedonia de Nord, Luxemburg, până la urmă, și Olanda și Belgia nu erau aliați care în mod natural dislocau trupe în partea de est, pe flancul estic.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Răspunsul este că suntem mai în siguranță?

Simona Cojocaru: În mod cert, da.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Doamna secretar de stat, vă mulțumesc.

Simona Cojocaru: Cu cea mai mare plăcere.