Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Aproximativ 120 de militari din Batalionul 30 Vânători de Munte participă în Germania la exercițiul multinațional „Combined Resolve”, organizat de componenta Armatei Statelor Unite ale Americii din Europa.

Pe perioada de desfășurare a exercițiului, Vânătorii de Munte din Câmpulung Muscel au executat o serie de activități de instruire atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, în cadrul unor serii de exerciții de antrenament în teren, desfășurate fără întrerupere.

Locotenent Andrei Târziu, comandantul detașamentului: Am primit misiunea de a curăța anumite dealuri pentru a vedea dacă mai sunt inamici infiltrați acolo, de amenajare a unor poziții de apărare, de cucerire a unor puncte cheie din teren.

Pe timpul nopții trebuia să instalăm securitate ca să nu fim surprinși de către inamic. Am avut în permanență o apărare circulară, astfel încât de oriunde venea inamicul noi să-l putem opri.

Fiind o companie de vânători de munte, suntem destul de familiarizați cu tipul ăsta de teren. Este greu accesibil, dar știm să ne folosim la maxim de el, de copaci, de stânci, de o cotă dominantă și automat facem viața grea și inamicului.

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, mai exact în Baza Bemowo Piskie din Polonia, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Iron Cheetahs” generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană Dobrogea, se instruiesc alături de aliații americani, britanici, croaţi și polonezi în cadrul unor exerciții de trageri de luptă, desfășurate în poligonul South Hills.

Căpitan Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Bateria a executat trageri de luptă cu complexul Gepard în poligonul South Hills, în vederea respingerii atacurilor aeriene din cadrul momentelor tactice.

Griffin Shock 23 a reprezentat o altă provocare din cadrul programului comun de instruire. Cinci zile, militarii dobrogeni au asigurat apărarea antiaeriană a forțelor aliate pe timpul desfășurării operațiilor în câmpul de luptă.

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Polonia coborâm până pe malul Mării Adriatice, în Bosnia și Herțegovina, acolo unde militarii plutonului de manevră EUFOR Althea, rotația a III-a, structură generată de Batalionul 22 Infanterie „Romanați” își continuă misiunea pentru asigurarea sprijinului autorităților publice și instruirea combinată și colectivă a forțelor armate din această țară.

Locotenent Cristian Tilică, comandantul plutonului de manevră: Desfășurăm patrule de prezență care pot varia între 100 km spre 500 km. Intrăm în contact cu populația locală, le explicăm rolul EUFOR în această țară și misiunile pe care le avem noi de executat.

De asemenea, intrăm în contact cu membrii ai Armatei Bosniei și Herțegovinei cu care colaborăm destul de bine.

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Părăsim continentul european și ajungem în Sudanul de Sud, acolo unde șase militari români participă la misiunea Națiunilor Unite, care a început în iulie 2011, când Republica Sudanul de Sud a devenit oficial cea mai nouă țară din Africa, despărțindu-se de Sudan.

România participă activ la menținerea unui climat sigur și stabil prin misiuni de observare și monitorizare a păcii, și așa fragilă după decenii de război.

Colonel Eduard Alexandru Vitalis, ofițerul de legătură senior: Populația este în genere mulțumită când trupele ONU apar în zonă, pentru că încercăm să aducem pace.

Este de fapt esența lucrului pe care îl facem aici, căutăm să deconflictizăm problemele lor de zi cu zi, încercăm să ținem legătura în permanență cu toate elementele militare.

Angajăm în acțiunile noastre toate elementele politice și administrative din zonele pe care le vizităm, dar încă sunt multe, multe de făcut.