„Donează sânge, salvează o viață!” – Campania Patriarhiei Române a împlinit 10 ani
Publicat de Camelia Teodosiu, 14 iunie 2023, 15:10 / actualizat: 14 iunie 2023, 18:54
Sub 2% din populația României donează sânge. Necesarul de sânge din România este insuficient acoperit. Sângele uman nu poate fi înlocuit cu nimic.
Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe.
De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, marcată în fiecare an în 14 iunie, Campania Patriarhiei Române „Donează sânge, salvează o viață!” a împlinit 10 ani.
Acestă campanie socială şi umanitară, care se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a luat naştere la iniţiativa şi sub atenta coordonare a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru care ne-a declarat: ”De la an la an, acestă campanie de donare de sânge a luat o dinamică și o dimensiune mult mai mare și mă bucur că a ajuns la un nivel național în care a salvat zeci de mii de vieți.”
Campania „Donează sânge, salvează o viață!” se desfășoară în mod curent în București și județul Prahova, dar au existat campanii de donare de sânge în toate cele 41 de județe din România, precum şi în Italia, Spania, Țările Nordice, Franța.
Sângele utilizat pentru răniții de la „ Colectiv” a fost strâns și datorită acestei campanii, iar donatori au fost militarii de la Academia Tehnică Militară, studenții și profesorii de la Facultatea de Construcții, precum și preoții și seminariştii implicați în proiect.
În anul 2016, a avut loc în colaborare cu Jandarmeria Română, cea mai mare campanie de donare de sânge, când timp de o săptămână 1.500 de Jandarmi au donat sânge în cele 41 de Centre de Transfuzii din România
În cei 10 ani de activitate ai campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!” s-au recoltat aproximativ 23.090 de litri de sânge de la peste 40.000 de donatori.
Sloganul campaniei pentru Ziua Mondială a Donatorului de Sânge din 2023 este: „Donează sânge, donează plasmă, împărtășește viața, împărtășește frecvent”. ”Noi spunem că sângele este un medicament care nu se găsește în farmacii și că el se poate elibera gratuit pe rețeta unui gest de omenie. Deocamdată, faptul că nu există sânge artifical înseamnă că toți pacienții care au nevoie de acest sânge depind de acest gest voluntar, anonim și neremunerat al oamenilor care aleg să sacrifice câteva minute, în cadrul unei zile, pentru a veni la un centru de transfuzie de sânge să doneze ”picătura de sânge” care va salva viața acestor pacienți.” – ne spune Colonel Farmacist Maria Cristina Ranetti – șeful Centrului de Transfuzie Sanguină col.prof.dr. ”Nicolae Nestorescu” al Ministerului Apărării Naționale:
În anul 2013, campaniile de donare de sange erau cunoscute, în general, de cei care au avut nevoie de sânge sau de studenții de la medicină. În ultimii 10 ani, acestea au devenit parte din cultura curentă a societății și mulți studenți sau chiar angajați din companii private donează sânge.
În anii 2018, 2019 și 2020, prin sponsorizarea societății Mega Image a fost sprijinit proiectul de dotare cu aparatură medicală a Centrelor de Transfuzii București, Ploiești, Constanța, Cluj și Centrul de Transfuzii Col. prof. dr. „Nicolae Nestorescu” cu echipamente în valoare totală de 130.000 euro. Această acțiune a fost deosebit de importantă pentru centrele de transfuzii și a fost considerată cea mai mare sponsorizare până în acel moment pentru centrele de transfuzii.
Alte fonduri au venit din partea donaţiilor oferite de Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului care au achiziționat aparatură medicală, scaune pentru donarea de sânge, sprijină în mod curent cu produse alimentare campaniile de donare de sânge, dar și cele ale centrelor de transfuzii cu care colaborează.
Instituțiile care s-au alăturat acestei campanii, în acești 10 ani, sunt următoarele: Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, Facultatea de Pompieri București, Jandarmeria Română, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” București, Academia de Studii Economice București, Institutul de Medicină Militară, Brigada 30 Gardă, „Mihai Viteazul”, Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” și Batalionul 151 Infanterie Războieni, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Facultatea de Construcții București, Clubul sportiv Steaua, Școală de Subofițeri de Poliție Câmpina, Școala de Subofițeri Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești, Liceul „Toma Socolescu” Ploiești, Liceul Pedagogic Ploiești.
Exemplul donatorilor poate fi urmat de toți cei care îndeplinesc cerinţele act medical deoarece nevoia de sânge rămâne constantă în spitalele din România.
Numărul de donatori nu este încă suficient, dar cu siguranță oamenii sunt mult mai deschiși să participe la aceste campanii umanitare.
Nevoia de investiții în centrele de transfuzii este permanentă, de aceea implicarea societăților private și a noastră, a tuturor, este foarte importantă.
Realizator: Camelia Teodosiu
Credit Foto: Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului