La Galați, de Ziua Internațională a Dunării aniversată anual la 29 iunie, începe Festivalul Internațional de Literatură „Poezia – Port La Dunăre”.

Inspirația acestei ediții a venit după întâlnirea cu poeta Florina Zaharia – Președinta Filialei Sud–Est a Uniunii Scriitorilor din România care, implicată în tot ceea ce poate face bine, frumos și creativ, ne vorbește despre manifestările care se desfășoară în Grădina Publică, pe nava Tudor Vladimirescu, la Biblioteca V.A. Urechia și la Centrul Cultural Dunărea de Jos.

Florina Zaharia este ca o pictură al cărei personaj principal colorează cuvinte prinse în poezii.

A debutat în anul 1998 cu volumul de versuri „goală pe străzi” care a și fost premiat de Uniunea Scriitorilor, Filiala Iași. Au urmat alte volume publicate. Nu multe, dar aproape toate au fost premiate.

Însă piesele de rezistenţă ale Florinei Zaharia sunt trei cărţi – obiect: o carte din oglinzi – 50 pe 70 cm, o carte a pietrei, scrisă pe ţigla veche a Palatului Brâncovenesc şi o carte a trupului, din cartoane, rochii şi pansamente.

“A fost o experienţă stranie, inedită, pentru că am trăit momente în care am fost nevoită să îmi arăt învelişuri interioare pe care le păstram neatinse, secrete”, povesteşte poeta într-un interviu.

De unde atâta originalitate și talent? Cum a început aventura scrisului? Florina Zaharia ne mărturisește amuzată:

De fiecare dată când mă întreabă cineva: ”cum ai început să scrii, cum s-a întâmplat?”, eu le răspund că am început să scriu atunci când am făcut rost de pixuri.(…). Ajungi în această zonă atunci când intri într-o anumită stare – o stare care înseamnă acumulare de informații, acumulare de trăire și acumulare de mediu înconjurător care tansmite de fiecare dată semne și e important ca tu să le vezi, să le simți, să le observi și să le transmiți mai departe.

„Lucrez cu scriitorii, de peste 20 de ani, iar proiectele şi ideile literare și cultural-artistice le-au fost dedicate în proporție de 90 la sută. De aceea, cred că știu ce am de făcut. Faptul că am reușit să câștigăm încrederea autorităților locale, care ne sprijină necondiționat și cărora le mulțumim, e un pas important pentru filiala noastră. Am reușit să ne facem văzuți, suntem prezenți și puși pe fapte culturale!”, a declarat Florina Zaharia, în aprilie 2023 după alegerea în funcţia de Președintă a Filialei Sud–Est a Uniunii Scriitorilor din România.

Experiența Florinei Zaharia este de necontestat pentru că vine din domeniul managerial, cu implicare în proiecte internaționale. A fost manager al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, timp în care instituția a fost implicată în numeroase festivaluri cu participare euroregională și chiar de pe alte continente!

Ziua Internațională a Dunării

Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est cu sprijinul Primăriei Municipiului Galați și a Consiliului Local, în parteneriat cu Consiliul Județean Galați și Centrul Cultural „Dunărea de Jos” onorează rolul Dunării în istoria Galaților și locul special al acesteia în cultura noastră, încercând, totodată,  să creeze o punte între tradițional și actual organizînd în această perioadă, 29 iunie – 01 iulie 2023, Festivalul Internațional de Literatură „Poezia – Port La Dunăre”.

Invitaţii speciali din ţară şi din străinătate vor susţine recitaluri, lecturi publice, workshopuri și ateliere literare.Vor participa 50 de scriitori din România și 10 scriitori din țările riverane Dunării: Germania, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Croația, Ucraina și Republica Moldova care vor susține recitaluri și lecture publice.

Manifestările se vor desfășura în Grădina Publică, pe nava Tudor Vladimirescu, la Biblioteca V.A. Urechia și la Centrul Cultural Dunărea de Jos. În prima zi a festivalului, de Ziua Dunării va fi inaugurată Aleea Scriitorilor din Grădina Publică, iar vineri, 30 iunie începând cu ora 10.00 veți putea asculta recitalurile poeților de pe nava Tudor Vladimirescu. De asemenea, atelierele literare și workshopurile se vor desfășura la Biblioteca V. A Urechia și Centrul Cultural Dunărea de Jos.

Partenerii proiectului ART City Poezia Port la Dunăre sunt: Biblioteca V.A Urechia, Filiala de Traduceri Literare, Institutul Liszt -Centrul Cultural Maghiar București, Cultural Endowment of Estonia, Compania de Navigație Fluvială Română Navrom S.A., Banca Comercială Română, Administrația Piețelor Agroalimentare Galați.

Evenimente:

Caleidoscop Literar la Dunărea de Jos

Un nou produs literar în cadrul Proiectului ART CITY – Poezia, Port la Dunăre inițiat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud Est în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați, Consiliul Județean Galați și Centrul Cultural Dunărea de Jos.

Caleidoscop Literar la Dunărea de Jos este volumul finanțat de Primăria Municipiului Galați în cadrul ART City, un volum semnat de Adi G. Secară despre scriitorii din sud estul României: pagini de istorie literară la Galați, Tecuci, Brăila și nu numai/ Jazz critic.

Cartolinele Dunării

Proiectul ART City – Poezia, Port la Dunăre, inițiat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud Est cu sprijinul Primăriei Municipiului Galati și a Consiliului Local, având ca parteneri Consiliul Județean Galați și Centrul Cultural Dunărea de Jos lansează, începând cu 1 iunie 2023, Cartolinele Dunării.

Vă veți întâlni (timp de 20 de zile) cu scriitorii din Filiala Sud Est, cu invitații Festivalului Internațional de Literatură POEZIA port la Dunăre (care se va desfășura în perioada 29 iunie – 1 iulie 2023) și cu colaboratorii proiectelor noastre.

Aleea Scriitorilor din Grădina Publică promovează membrii Filialei Sud Est a Uniunii Scriitorilor din România și scriitorii invitați în Proiectul Art City finanțat de Primăria Municipiului Galați, proiect care celebrează Ziua Dunării în perioada 29 iunie – 01 iulie 2023.

Vă așteptăm la festival!

Foto: Facebook Florina Zaharia / Filiala Sud–Est a Uniunii Scriitorilor din România / Centrul Cultural Dunărea de Jos