Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele Navale au încheiat exerciţiul multinaţional „Eurasian Partnership MCM DIVE”, în care au fost implicați 300 de militari români și alți 50 din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Pe timpul antrenamentelor, participanții și-au exersat procedurile de acțiune împotriva dispozitivelor explozive improvizate și contra minelor.

În cea de-a doua săptămână a exercițiului a avut loc și o secvență dinamică de identificare și distrugere a unei mine aflate în derivă, cu ambarcațiuni rapide, elicoptere și scafandri de luptă EOD.

A fost testată cu această ocazie și o procedură nouă, preluată de la partenerii turci, prin care minele sunt distruse de la distanță folosind mijloace radio comandate, după cum am aflat de la comandantul Centrului 39 Scafandri, comandorul Fănel Rădulescu: Nu este o procedură inventată de noi, partenerul turc o folosește de ceva timp, vrem să o implementăm și noi la nivelul Forțelor Navale ale României, la nivelul centrului de scafandri și a unităților EOD din subordine.

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În această săptămână, Forțele Navale Române au desfășurat și exercițiul „Shield Protector 23” pentru certificarea grupului de luptă maritim și executarea secvențelor de tragere cu armamentul de la bordul navelor.

Marian Tănase, comandor, locțiitorul Comandantului Flotilei 56 Fregate: Suntem la acest exercițiu pentru a evalua noul stat major al grupului de luptă din a doua jumătate a anului, precum și navele și echipajele navelor care fac parte din acest grup de luptă. În cadrul acestui exercițiu s-au executat seriale specifice.

Centrul de greutate al activității a fost executarea tragerilor reale cu armamentul de la bord, toate calibrele, toate navele.