Misiuni internaţionale
Publicat de Gabriel Stan, 10 iulie 2023, 12:51
Teodora Mazere (realizator rubrică): După două săptămâni de pregătire intensă în Spania, detașamentul generat de Baza 95 Aeriană din Bacău se întoarce acasă. Este al doilea an consecutiv de participare la stadiul de instruire aplicativ APROCC 23 desfășurat în Baza Aeriană Albacete din Spania.
Obiectivul acestui curs a vizat pregătirea și instruirea echipajelor aeriene și a forțelor de extracție a personalului în vederea implementării tacticilor, tehnicilor și procedurilor convenite la nivel internațional, astfel încât rezultatul să fie o forță interoperabilă.
Căpitan Șerban Timofte, instructor de zbor la Escadrila 952 elicoptere SOCAT din Baza 95 Aeriană Bacău: În funcție de numărul de starea răniților, acest pachet din care facem parte în cadrul cursului poate recupera cinci persoane rămase izolate. În cadrul echipelor de extracție sunt doar operatori de forțe speciale cu specializări secundare de medicină de urgență.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Tot pe calea aerului ne îndreptăm spre Lituania, acolo unde acționează Detașamentul Carpathian Vipers, în vederea asigurării misiunilor de poliție aeriană întărită sub comandă NATO, în țările baltice.
Premergător Summitului NATO de la Vilnius, colegii noștri au participat la un eveniment media organizat de către Comandamentul Aerian Aliat, ce a constat într-un survol al teritoriului țărilor riverane la Marea Baltică.
Cu detalii vine locotenent Laura Bașturea, ofițerul de Informare și Relații Publice al Detașamentului Carpathian Vipers, dislocat în Lituania: Avioanele noastre de luptă, alături de avioanele a încă șapte țări aliate și partenere, au stimulat interceptări aeriene ale aeronavei A-330.
Astfel, cei aproximativ 30 de reprezentanți ai mass-mediei internaționale au avut posibilitatea să vadă în timp real cum națiunile aliate desfășoară misiunea de poliție aeriană în ţările baltice.
Teodora Mazere (realizator rubrică): La aproximativ 700 km sud-vest de baza din Lituania îi găsim pe colegii din Detașamentul Antiaerian „Iron Cheetahs”, care acționează în Polonia în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței. Zilele acestea au primit vizita Alteței sale regale Principele Radu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita de stat a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.
Ultimele vești din această săptămână le primim din Republica Centrafricană, acolo unde șase militari români acționează din luna martie în cadrul misiunii Uniunii Europene EUTM. Instituită în aprilie 2016 pentru a contribui la reforma sectorului de apărare din Republica Centrafricană, misiunea acordă sprijin autorităților, fiind implicată în trei domenii: consiliere strategică, instruire operațională și educație.
Căpitan-comandor Ionuț Clapon, șeful echipei românești care acționează în Republica Centrafricană: Viața socială în Republica Centrafricană este una situată la un nivel foarte scăzut. Sistemul educațional este încă în formare, la fel și cel sanitar.
Dacă un copil dorește să frecventeze o școală sau o formă de pregătire, părinții copilului respectiv trebuie să plătească o taxă anuală, care nu este o sumă chiar de neglijat, marea majoritate fiind cultivatori de anumite produse.