Ascultă Radio România Regional Live

Angel Tîlvăr: Principala înzestrare care dă puterea Armatei Române reprezintă factorul uman

Angel Tîlvăr: Principala înzestrare care dă puterea Armatei Române reprezintă factorul uman

Publicat de Gabriel Stan, 17 iulie 2023, 12:36

Cristian Dumitrașcu (realizator emisiune): Avem legătura directă cu ministrul apărării, Angel Tîlvăr. Domnule ministru, bună dimineața! Bun venit la „Jurnal militar”, aici la Radio România Actualități.

Angel Tîlvăr: Bună dimineața.

Cristian Dumitrașcu (realizator emisiune): Am ascultat mai devreme celebra piesă a celor de la Pink Floyd, era vorba despre un zid, care trebuia dărâmat. Iată că la cel mai important summit din ultima vreme, la Vilnius, unde ați participat și dumneavoastră şi șeful apărării, președintele, a fost vorba, din ce se pare, despre un zid de apărare și era prima întrebare despre această întâlnire dacă ați plecat mai optimiști acolo, dacă, într-adevăr, zidul ăsta despre care vorbim, sigur, metaforic, este unul care să ne liniștească.

Angel Tîlvăr: Vă mulțumesc, în primul rând pentru interesul pe care-l arătați activității noastre.

Am plecat de acolo cu sentimentul că ceea ce ne-am propus și lucrurile la care lucrăm de multă vreme, pentru că, alături de cei pe care i-ați pomenit, am avut parte și de prezența ministrului de externe, deci lucrurile la care am lucrat s-au întâmplat, în sensul că, pe de o parte, profilul Mării Negre a crescut din punct de vedere al documentelor adoptate de către NATO, ceea ce era și în intenția noastră, întrucât ştiți foarte bine și în emisiunile pe care le-am mai făcut împreună, am vorbit de mai multe ori despre cât de importantă este Marea Neagră în arhitectura de securitate regională.

Deci, pe de o parte, acest lucru, acest obiectiv a fost atins. Apoi adoptarea planurilor regionale, care ne dau posibilitatea să știm exact ce este de făcut și din punct de vedere al resurselor și din punct de vedere al felului în care ne poziționăm față de posibile situații.

Apoi avem aderarea Suediei, care a fost … aderarea la NATO a Suediei, care a fost decisă la acest summit și este foarte bine că cele două parlamente, care mai trebuie să valideze acest lucru, o vor face foarte repede, după ce Finlanda aderase la alianță.

Și, nu în ultimul rând, din punct de vedere al ministerului pe care îl reprezint, am semnat trei documente.

Unul se referă la faptul că vom avea o bază de instruire a piloților de F-16 în România, ceea ce ne satisface nevoia operațională de a avea piloții pregătiți pentru cele 32 de F-16 care urmează să vină în România.

Pe de altă parte, acest hub de pregătire va da posibilitatea și altor aliați să se pregătească la noi și în felul acesta, România să capete și să câștige relevanță din punct de vedere al programelor legate de F-16.

Apoi am semnat faptul că… o să avem un comandament regional pe forțe speciale, document pe care l-am semnat împreună cu partenerii bulgari și nu în ultimul rând, centrul de excelență legat de studiul climatic și de impactul modificărilor climatice asupra securității naționale, care este mult mai important decât pare la prima vedere, întrucât schimbările climatice modifică și logica în care ne abordăm elementele care țin de zona militară.

Cristian Dumitrașcu (realizator emisiune): De instruire, de apărare, sigur că da.

Angel Tîlvăr: Exact, exact. Totodată, sprijinul pentru Ucraina a fost din nou menționat și faptul că aliații se află în într-o solidaritate de nezdruncinat cred că e o veste proastă pentru Putin, dar este o veste bună pentru noi, pentru că atât în formatele europene din care facem parte, dar și în formatul NATO și vorbim de cea mai înaltă formă de reunire a aliaților, mă refer la Summitul de la Vilnius, am reușit din nou să dăm dovadă de solidaritate și mesajul nostru către ucrainieni este că îi sprijinim, iar către Putin este că solidaritatea noastră funcționează.

Cristian Dumitrașcu (realizator emisiune): Un pic mai târziu, avem un interviu pregătit la „Subiectul săptămânii” și cu șeful Apărării, cu generalul Petrescu.

Va povesti pentru ascultători acolo cât de importantă este această integrare a deciziei politice și apoi de execuție pe partea militară.

Ultima întrebare, după părerea dumneavoastră, ce a câștigat România cel mai important, România, Armata Română, securitatea noastră la acest summit, dintre toate cele pe care le-ați amintit.

Angel Tîlvăr: Păi, printre altele, Spania a anunţat că vom avea o prezență a militarilor străini mai mare cu 200. Pe de altă parte, așa cum v-am spus, obiectivele cu care am plecat din țară au fost atinse, iar faptul că militarii români, de-a lungul vremii, au participat în multe teatre de operații și au dat dovadă de profesionalism, cred că a crescut foarte mult profilul de țară.

Nu-i mai puțin important și vreau să vă spun cu mândrie că a doua zi după summit m-am deplasat acolo unde militarii români execută misiuni de poliție aeriană, tot în zona baltică, tot în Lituania… 

Cristian Dumitrașcu (realizator emisiune): La Šiauliai, în baza de acolo, da…

Angel Tîlvăr: …  şi am văzut cât de apreciaţi sunt. În același timp, deși facem eforturi importante, iar bugetul României vorbește de la sine, pentru că la summit, de exemplu, se vorbea de pragul de 2%, România de mai multă vreme îndeplinește acest criteriu, care a fost adoptat de către summit, lucru care ne permite să avem capabilitățile de care avem nevoie pentru a satisface exigențele de securitate națională.

Dar, așa cum vorbim foarte mult de armament, eu cred că principala înzestrare și principalul lucru care dă puterea Armatei Române reprezintă factorul uman, motiv pentru care rămân la fel de interesat ca să avem condiții de viață și de muncă și de carieră bune pentru militari, în așa fel încât tot mai mulți tineri să-și dorească să îmbrățișeze această carieră și tot mai puțini militari să-și dorească să plece din această, să zicem, nobilă profesie. Deci sunt lucruri de făcut.

Chiar dacă summitul a fost un succes din punct de vedere al poziționării noastre, vă asigur că, pe agenda mea, lucruri legate de nivelul de trai și de satisfacția pe care cei care îmbrățișează cariera militară o au se află foarte sus pe agendă şi mă preocupă în cel mai înalt nivel.

Cristian Dumitrașcu (realizator emisiune): Vă mulțumesc, domnule ministru Angel Tîlvăr. A fost în direct la „Jurnal militar” ministrul apărării, Angel Tîlvăr.

Am un cântec pregătit, ”Cântec pentru prieteni’ după un asemenea summit, după asemenea rezultate. Vă mulțumesc foarte mult, weekend plăcut, să ne reauzim cu bine!

Angel Tîlvăr: … pentru prieteni, să difuzăm „Cântec pentru prieteni”.

Cristian Dumitrașcu (realizator emisiune): Da, „Cântec pentru prieteni”, NATO pentru prieteni. Mulţumesc tare mult!

Baza aeriană de la Câmpia Turzii va fi modernizată
Actualitatea militara marți, 28 ianuarie 2025, 23:00

Baza aeriană de la Câmpia Turzii va fi modernizată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Baza aeriană de la Câmpia Turzii va fi modernizată în cadrul unui proiect estimat la circa 90 de milioane...

Baza aeriană de la Câmpia Turzii va fi modernizată
Grupul de luptă NATO din România are un nou comandant
Actualitatea militara marți, 28 ianuarie 2025, 22:57

Grupul de luptă NATO din România are un nou comandant

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Grupul de luptă NATO găzduit de România are din această săptămână un nou comandant. Colonelul Thierry...

Grupul de luptă NATO din România are un nou comandant
Întâlnirea Ministrului Apărării Naționale cu noul ambasador în România al Austriei
Actualitatea militara marți, 28 ianuarie 2025, 22:52

Întâlnirea Ministrului Apărării Naționale cu noul ambasador în România al Austriei

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, miercuri, la București, cu noul ambasador al...

Întâlnirea Ministrului Apărării Naționale cu noul ambasador în România al Austriei
Modificări ale implicării României în cadrul EUFOR Althea
Actualitatea militara marți, 28 ianuarie 2025, 22:49

Modificări ale implicării României în cadrul EUFOR Althea

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Generalul-maior Florin Barbu este noul comandant al Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina. El a...

Modificări ale implicării României în cadrul EUFOR Althea
Actualitatea militara marți, 28 ianuarie 2025, 22:43

Deplasări de tehnică militară pe teritoriul țării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale anunță pentru perioada următoare deplasări de tehnică militară pe...

Deplasări de tehnică militară pe teritoriul țării
Actualitatea militara marți, 28 ianuarie 2025, 22:39

Petre Otu: Trebuie să fim atenți la lecţiile pe care ni le oferă istoria

Andra Barbul: Domnule profesor și istoric Petre Otu, bine v-am găsit la „Interviul săptămânii”. Petre Otu: Vă mulțumesc tare mult...

Petre Otu: Trebuie să fim atenți la lecţiile pe care ni le oferă istoria
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 17:42

Valentin Tănase: În epoca inteligenței artificiale se pot face foarte multe lucruri, dar dacă nu se pune suflet, atunci nu are viață

Valentin Tănase: Figura lui m-a preocupat încă, sigur, din copilărie. Am încercat să îl desenez atunci, cu posibilitățile mele de atunci,...

Valentin Tănase: În epoca inteligenței artificiale se pot face foarte multe lucruri, dar dacă nu se pune suflet, atunci nu are viață
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 17:28

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde prezența României este una activă,...

Misiuni internaționale