Edi Nicola (realizator rubrică): Detașamentul român „Carpathian Vipers” a contribuit la asigurarea securității spațiului aerian al ţărilor baltice pe timpul desfășurării summitului NATO de Vilnius, prin executarea misiunii de poliție aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale mai multor țări aliate, printre care amintim pe cele ale Forțelor Aeriene Finlandeze și Forțelor Aeriene Franceze, dislocate temporar pe baza aeriană din Šiauliai.

Amănunte ne ofere locotenentul Laura Bașturea, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Piloții români și portughezi au executat misiuni în comun cu piloții avioanelor F-18 Hornet și Rafale.

Summitul NATO a creat noi oportunități de cooperare între aliați. Această colaborare demonstrează încă o dată că misiunea NATO de poliție aeriană întărită pe flancul estic este un efort multinațional și o componentă-cheie a poziției de descurajare și apărare.

Edi Nicola (realizator rubrică): Rămânem tot în flancul estic al Alianței și următoarea oprire o facem în Polonia, unde, de mai bine de trei luni de zile, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Iron Cheetahs”, generate de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană Dobrogea, au preluat misiunea.

Zilele trecute, artileriștii antiaerieni dobrogeni au participat la o ședință de tragere cu armamentul ușor de infanterie, ocazie cu care au reușit să schimbe impresii cu partenerii aliați în ceea ce privește performanța sistemelor de luptă.

Cu detalii vine căpitanul Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al contingentului românesc: Am executat trageri de zi cu pistolul automat calibru 5,45mm și pistol calibru 9mm în poligonul automatizat din proximitatea bazei de instruire din Bemowo Piskie. Obiectivul principal al acestor trageri îl reprezintă antrenarea și perfecționarea deprinderilor individuale ale militarilor.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia coborâm în Balcanii de Vest, mai precis în Bosnia și Herțegovina, unde o companie de militari români, generată de Batalionul 341 din Topraisar, participă la misiunea de menținere a păcii EUFOR ALTHEA.

În prezent, contingentul românesc participant la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herţegovina, are ponderea cea mai mare din numărul total de militari români aflați în misiuni externe.

Despre cum relaționează militarii români cu populația civilă, aflăm detalii de la căpitanul Alexandru Călin, comandantul Companiei Manevră Rotația a III-a: Populația civilă este prietenoasă cu trupele EUFOR, înțeleg misiunea noastră, înțeleg că suntem aici de a-i sprijini și de a asigura un mediu stabil și sigur pentru aceștia.

Tinerii cunosc mai bine limba engleză și putem să le explicăm care este rolul nostru în teatrul de operații și să-i întrebăm care este opinia lor despre trupele EUFOR.