Ciprian Panga (realizator rubrică): Pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, Detașamentul de apărare antiaeriană ”Gheparzii de fier”, generat de Batalionul 348 apărare antiaeriană Dobrogea continuă instruirea în cadrul grupului de luptă din Polonia, prin participarea în poligonul South Hills la exercițiul cu trageri de luptă Headhunter Forge. De asemenea, militarii sunt alături de partenerii polonezi la antrenamentele pentru pregătirea ceremoniei prilejuită de sărbătorire a Zilei Armatei Poloneze.

Căpitanul Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: O parte dintre colegii noștri sunt deja la Varșovia, unde participă la antrenamentele ce se desfășoară cu ocazia Zilei Armatei Poloneze. Activitatea va avea loc pe data de 15 august, unde participăm atât cu un pluton de defilare, cât și cu trei complexe antiaeriene Ghepard. Această zi va fi marcată printr-o paradă militară, unde vom defila alături de ceilalți aliați din cadrul grupului de luptă.

 


Ciprian Panga (realizator rubrică): Din Europa ajungem în Republica Centrafricană, acolo unde șase militari români fac parte din misiunea de instruire a Uniunii Europene, misiune care acordă sprijin autorităților centrafricane și este implicată în trei domenii – consiliere strategică, instruire operațională și educație. Relaționarea cu autoritățile civile reprezintă un pas important în executarea misiunilor, iar bariera lingvistică este un element care nu creează probleme atunci când vorbesc aceeași limbă, fie ea engleză, franceză sau – de ce nu? – română.


Căpitan comandorul Ionuț Clapon, șeful detașamentului românesc din Republica Centrafricană: Foarte mulți dintre ei au avut sau nu tangență cu România. De exemplu, primarul Banguiului, Bangui, care reprezintă capitala Republicii Centrafricane, și-a efectuat studiile în România, vorbește limba română destul de bine, are niște amintiri foarte plăcute, avem o relație foarte bună cu dumnealui, iar a fi primar în Bangui, în capitală, vă dați seama că este omologul primarului Bucureștiului; să vorbească română și să fie foarte aproape de români și să își fi făcut studiile acolo înseamnă ceva pentru noi.


Ciprian Panga (realizator rubrică): Rămânem pe continentul african, mai exact în Sudanul de Sud, acolo unde militarii români participă la misiunea Națiunilor Unite, care a început în iulie 2011, când Republica Sudanul de Sud a devenit oficial cea mai nouă țară din Africa, despărțindu-se de Sudan. România participă activ la menținerea unui climat sigur și stabil prin misiunea de observare și monitorizare a păcii, și așa fragilă după decenii de război, care au contribuit și la situația economică actuală.


Colonelul Eduard Alexandru Vitalis, ofițerul de legătură senior: Când le văd sărăcia și ce fac, mă doare, dar am fost avertizat să nu dau curs sentimentelor pentru că să dai ceva de mâncare sau să dai o bomboană la un copil o să-ți aducă alți 100 de copii și n-o să mai poți pleca din zonă. Sunt destule situații în care ți se rupe sufletul, când ieși afară, ți se rupe sufletul; când vezi normalitatea lor, care nu este normalitatea noastră, abia atunci începem să apreciem ceea ce avem.