Adrian Gâtman (realizator rubrică): Forțele Navale Române anunță că desfășoară acțiunii de cercetare a spațiului maritim din zona litoralului românesc pentru identificarea pericolelor de navigație și în special a minelor marine aflate în derivă, provenite din zona de nord a Mării Negre. Marina militară a pus la dispoziție pentru această misiune un pachet de forțe formate din 11 nave, două elicoptere, șase drone de cercetare maritimă și trei detașamente de scafandri de luptă contra dispozitivelor explozive. La monitorizarea zonei de responsabilitate a României participă și alte structuri din sistemul național de apărare, precum și aliații din Franța, Statele Unite ale Americii și Turcia, cu avioane de patrulare maritimă. Procedurile Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, pentru a răspunde eficient la amenințările din spațiul maritim, ne-a declarat comandorul Cristian Abaianiți, comandantul Divizionului 146 Nave Minare-Deminare.
Cristian Abaianiți: Toate aceste structuri contribuie la efortul comun pentru realizarea sarcinilor conform planului de cercetare, prin monitorizarea zilnică a tuturor informațiilor referitoare la posibile mine aflate în derivă… în partea de vest a Mării Negre, precum și analiza permanentă a tuturor imaginilor primite de pe mare, pentru identificarea acestor pericole în timp util.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): De la începutul conflictului din Ucraina până în prezent, marinarii și scafandrii militarii români au neutralizat cinci mine marine în zona litoralului românesc.