Teodora Mazăre (realizator rubrică): Primele vești le primim de la detașamentul românesc participant la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2”, desfășurat în Georgia pe parcursul a două săptămâni.

Cei 55 de militari aparținând Brigăzii 9 Mecanizate Mărășești au avut ocazia de a se antrena alături de alți 3.500 de militari din 25 de țări, obiectivul exercițiului fiind axat pe creșterea pregătirii și a interoperabilității între țările aliate și partenerii regionali, în vederea asigurării stabilității și a unui mediu sigur în zona Mării Negre.

Cu un rezumat al celor două săptămâni de antrenament în Georgia vine locotenent-colonelul Irinel Ristea, comandantul detaşamentului românesc: Militarii români au făcut parte, alături de partenerii moldoveni și partenerii georgieni, dintr-o companie multinațională care a constituit piesa centrală a acestui exercițiu. Toate obiectivele exercițiului “Agile Spirit” au fost îndeplinite, iar militarii români și-au perfecționat deprinderile de acţiune în câmp tactic și de interoperabilitate cu partenerii străini.

Teodora Mazăre (realizator rubrică): Din Georgia ajungem în Republica Centrafricană, unde Uniunea Europeană desfășoară de şapte ani de zile misiunea de instruire menită să contribuie la reforma sectorului apărării din această țară.

Delegația română se află la cea de-a 15-a rotație, iar pe perioada unui mandat, militarii români oferă consiliere strategică autorităților și de asemenea participă la instruirea forțelor armate.

Cu detalii vine căpitan-comandorul Ionuț Clapon, aflat pe ultima 100 de metri a mandatului său în Republica Centrafricană: Relațiile dintre militarii care fac parte din misiune sunt în primul rând de sprijin reciproc, în al doilea rând de colaborare, bineînțeles, având ca finalitate executarea sarcinilor primite și de asemenea de a duce la bun sfârșit obiectivele propuse atât de către misiune în sine, cât și de fișele postului în toate domeniile de exercitare ale misiunii.

Teodora Mazăre (realizator rubrică): Ultima corespondență de astăzi o primim din Polonia, unde militarii detașamentului de apărare antiaeriană ”Iron Cheetahs” au participat zilele trecute la cel mai mare eveniment aviatic internațional, organizat în acest an de către Comandamentul Forțelor Armate Poloneze, în colaborare cu Autoritatea Aeronautică Poloneză.

Asigurarea pazei și a protecției personalului și tehnicii din momentul plecării și până la întoarcerea în bază, cât și prioritizarea coloanelor oficiale prin fluidizarea traficului rutier în zonele greu accesibile, au fost principalele provocări ale colegilor din specialitatea poliție militară.

Cu detalii vine căpitanul Alin Șerban, ofițerul de legătură al celui de-al 13-a la contingent românesc dislocat în Polonia: Această săptămână a început cu defluirea tehnicii și a personalului participant la show-ul aviatic International AIR SHOW Radom 2023. Acest lucru a construit un bun prilej pentru a valida procedurile standard de operare și de a reactualiza și îmbunătăți cunoștințele de specialitate în domeniu.