Misiuni Internaționale
Publicat de gabrielasaksa, 11 septembrie 2023, 14:46
Ciprian Panga (reporter) : – Misiunea ONU din Sudanul de sud a început în anul 2011, când această țară a devenit independentă. De atunci, militarii români din cadrul misiunii consiliază principalele forțe politice care încearcă să reformeze țara, ajutând pe cât posibil la dezvoltarea unor concepte care probabil sunt noi pentru cea mai nouă țară din lume, unul din aceste concepte fiind legat de dezvoltarea învățământului. Ofițerul de legătură senior colonelul Eduard Alexandru Vitalis.
Ofițerul de legătură senior colonelul Eduard Alexandru Vitalis: Partea de școlarizare este bine conturată deși slab pregătită, slab utilată, am găsit școli unde profesorii sau administratorii cu care discutam îmi spuneau că au înregistrat 300 până la 500 de copii, de la 5 ani până la 15 ani, cele mai multe din aceste școli arătând ca niște ferme vechi de pe vremea comunismului la noi.
Ciprian Panga (reporter): De pe continentul african venim mai aproape de casă, pe malul Mării Adriatice, în Bosnia și Herțegovina, acolo unde militarii Companiei de Manevră EUFOR Althea își continuă misiunea pentru asigurarea sprijinului autorităților publice și instruirea combinată și colectivă a forțelor armate din această țară. Executarea patrulelor reprezintă o activitate desfășurată zilnic de militarii români, iar tehnica de luptă necesită o atenție deosebită din partea acestora.
Căpitanul Călin Alexandru, comandantul companiei de manevră: Compania este dotată cu Piranha 3 C și cu mașini de luptă ușor blindate. Acestea necesită o mentenanță executată cu foarte, foarte mare atenție și foarte mare seriozitate. În cadrul plutonului de sprijin al Companiei Manevra Althea se află o echipă care se ocupă cu întreținerea tehnicii și pregătirea acesteia pentru misiunile următoare.
Ciprian Panga (reporter): Rămânem tot pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, unde, de aproximativ cinci luni de zile, Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier” se instruiește în comun, alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi, în cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia. Misiunea lor este de a asigura prezența înaintată consolidată în flancul nord-estic al Alianței, conform măsurilor adoptate în cadrul summit-ului de la Varșovia din anul 2016. Cum a debutat săptămâna pentru militarii români, ne spune căpitanul Alin-Lucian Șerban, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului.
Alin-Lucian Șerban: Începutul acestei săptămâni ne-a surprins cu executarea unui exercițiu de alertare la nivelul detașamentului, scopul acestuia fiind reactualizarea documentelor întocmite la nivelul grupului de luptă și, de asemenea, călirea fizică și psihică a militarilor pentru a rezista la eforturi prelungite pe durata executării unui marş tactic, acesta fiind pe o distanță de 15 km, cu deplasare în teren variat. Crearea acestui scenariu practic fictiv a avut ca principal obiectiv dislocarea și redislocarea detașamentului și a constituit un bun prilej pentru militarii dobrogeni de a-și îmbunătăți și perfecționa abilitățile de sprijin decizional și, de asemenea, de comandă, control și comunicare.