Ciprian Panga (realizator rubrica): Căpitanul Alin Lucian Șerban, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului.

Alin Lucian Șerban: Săptămâna aceasta, am continuat cu admiterea teoretică și practica personalului și, de asemenea, cu verificarea, din punct de vedere operativ, a tehnicii militare în vederea desfășurării exercițiului cu trageri de luptă reale, /…/ ”Gheparzii de fier” 23.5. Scopul principal al acestui exercițiu este de a ne perfecționa din perspectiva coordonării tuturor activităților desfășurate la nivel întrunit și va constitui un punct de plecare pentru activitatea colegilor noștri din cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană ”Potaissa” de la Turda, prin prisma executării primelor trageri înturnite din cadrul battle grupului, în momentul dislocării lor aici, în Polonia.

Ciprian Panga (realizator rubrica): Din Europa, ajungem în Asia de Sud, mai exact la granița dintre Pakistan și India, unde doi ofițeri români își desfășoară activitatea în cadrul celei mai vechi misiuni ONU, cea de monitorizare a acordului de încetare a focului dintre cele două state. Misiunile observatorilor români se desfășoară pe durata unui an de zile, iar despre modul de executare a acestora ne vorbește căpitanul Adrian Stoian, observator în cadrul echipei Organizației Națiunilor Unite.

Adrian Stoian: Aici, în primul rând, nu ești înarmat, mergi pur și simplu să evaluezi situația de securitate din zonă și foarte diferit este faptul că iei contact direct cu populația, nu ai, precum în misiunea din Afganistan, securitate întotdeauna cu tine; nu, aici pur și simplu ești în zona de responsabilitate, execuți anumite recunoașteri în zonă, iei contact direct cu oamenii și oamenii pot transmite informații cu privire la securitatea din zonă, cu incidentele sau probleme care au apărut pe parcursul timpului.