Edi Nicola (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii celui de-al 13-lea detașament românesc dislocat în cadrul grupului de luptă continuă pregătirea în vederea asigurării securității pe flancul nord-estic al Alianței. Zilele trecute, aceștia au participat la un eveniment caritabil organizat de către partenerii britanici, acesta constând în desfășurarea unor competiții sportive. Detalii ne oferă căpitanul Alin Șerban, ofițerul de legătură al Detașamentului de Apărare Antiaeriană Gheparzii de Fier.
Alin Șerban: Aceasta a implicat executarea unui marş tactic, cu orientare după puncte cardinale, cu ajutorul caracteristicilor terenului și acordarea primului ajutor, conform unor scenarii fictive create pe parcursul traseului. Scopul turneului caritabil a fost sprijinirea, cu ajutorul organizației BillyChip Charity, a unor persoane nevoiașe și a veteranilor militari ai aliaților englezi.

 

Edi Nicola (realizator rubrică): Părăsim continentul european și ajungem în Africa, unde, sub cupola Organizației Națiunilor Unite, în Sudanul de Sud se derulează misiunea UNMISS, ce vizează asigurarea sprijinului pentru consolidarea păcii, cât și a dezvoltării economice. O dată cu declararea independenței, în iulie 2011, Sudanul de Sud se constituie din 10 state și trei zone administrative. Țara noastră participă cu șase militari la această misiune de monitorizare și observare. Colonelul Eduard Vitalis, ofițerul de legătură senior în Yambio, statul Ecuatoria de Vest, vine cu detalii despre regiunea în care acționează.
Eduard Vitalis: În zona mea de responsabilitate am Azande, Balanda. Când zic că mă plimb pe străzile cartierului, vă rog să vă gândiți la niște poteci mai largi, pline de gropi, cu niște case pierdute în vegetație, greu de văzut câteodată din drum. Ajungând în zona urbană, este o glomerație continuă în căutare de hrană.

Edi Nicola (realizator rubrică): Ultima oprire o facem în largul Mării Mediterane, acolo unde Fregata Regina Maria execută deja de aproape trei săptămâni misiuni de patrulare în cadrul Operației Cyguardian, cu accent pe verificarea căilor de comunicație maritimă și de asigurare a prezenței navale aliate în zona de responsabilitate. În cadrul primei misiuni de patrulare pe mare, desfășurată între 16 și 25 septembrie, nava a interogat peste 50 de nave comerciale, posibil suspecte. Săptămâna aceasta, Fregata Regina Maria, împreună cu restul grupării navale în care acționează, a efectuat o escală de două zile în portul Alexandria din Egipt, pentru refacerea capacității de luptă, dar și activității de promovare a imaginii Forțelor Navale Române și a României, inclusiv întâlniri cu comunitatea românească din Egipt. De asemenea, au fost derulate exerciții navale în comun cu o fregată a Forțelor Navale Egiptene. Vremea a continuat să fie prielnică în Marea Mediterană, astfel încât nava a putut să execute toate misiunile încredințate de Comandamentul Maritim Aliat – MARCOM, inclusiv cu elicopterul Puma Naval care se află la bordul Fregatei „Regina Maria” urmează să revină în Portul Militar Constanța pe data de 11 octombrie. Chiar de pe mare îl ascultăm acum pe comandorul Mitel Alexandru, comandantul navei.
Mitel Alexandru: Fregata „Regina Maria” a plecat pe data de 27 septembrie din Portul Alexandria, în a doua patrulare în cadrul operației „Sea Guardian” pentru încă nouă zile, astfel încât pe data de 6 octombrie să intre în Portul Souda Bay Creta, pentru refacerea capacității de luptă.