Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire o facem în Polonia, unde săptămâna a fost plină de activităţi derulate la nivelul detașamentului, cu accent pe predarea-primirea misiunilor și atribuțiilor specifice din cadrul battlegroup-ului NATO către militarii din Detașamentul de Apărare Antiaeriană, rotația a 14-a, „Gheparzii Transilvani”, generat de către Batalionul 3 Apărare Antiaeriană Potaissa din Turda. Sfârșitul acestei săptămâni îi găsește pe primii militari dobrogeni în drum spre țară, unde vor pregăti ceremonianul de repatriere executat la nivelul detașamentului și al Batalionului 348 Apărare Antiaeriană Dobrogea. Detalii ne oferă căpitanul Alin Șerban, ofițerul de legătură al Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier”.
Alin Șerban: Am început activitățile specifice de predare-primire a funcțiilor către omologii noștri, în paralel cu predarea-primirea tehnicii și a echipamentelor militare din dotare, pe care aceștia le vor deservi pentru următoarele aproximativ șapte luni.
Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia trecem granița în Germania, unde aproximativ 120 de militari români, alături de militari din țările membre NATO și partenere, participă până în data de 3 noiembrie, în localitatea Hohenfels, la exercițiul Combined Resolve 19. În premieră pentru Armata Română, un punct de comandă de nivel divizie este dislocat în afara țării pentru a participa la un exercițiu multinațional. Primele zile i-au surprins pe cercetașii români desfășurând o secvență de instruire specifică la elicoptere, alături de militarii Diviziei 10 Munte, aparținând Forțelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii. Detalii ne oferă Oana Boier, ofițerul de informare și relații publice al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Oana Boier: După familiarizarea cu elicopterele din dotarea forțelor terestre ale Statelor Unite ale Americii, au continuat secvențe de instruire pentru perfecționarea deprinderilor de acordare a primului ajutor răniților în câmpul tactic și instrucție de cunoaștere reciprocă a armamentului din dotare.
Edi Nicola (realizator rubrică): Din centrul Europei coborâm în Balcanii de Vest, acolo unde, la solicitarea Comandamentului Suprem Aliat în Europa și după aprobarea Consiliului Nord-Atlantic, au fost suplimentate forțele militare în cadrul misiunii NATO – KFOR din regiunea Kosovo. Printre structurile nominalizate la această operație se află și o companie din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal, structură din compunerea Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. În acest moment țara noastră are dislocați acolo un număr de peste 210 militari români. Ultimele noutăți ne sunt aduse de colegul nostru Andrei Vicol. Andrei Vicol.
Andrei Vicol: Compania românească a fost dislocată cu succes în Baza Militară Bondsteel din Kosovo. Militarii noștri s-au constituit în cadrul unui grup de luptă, alături de aproximativ 600 de militari aparținând Batalionului 1 al Regimentului Regal „Princess of Wales” din Marea Britanie. Comanda și controlul structurii multinaționale sunt asigurate de partea britanică.
Edi Nicola (realizator rubrică): Din Kosovo mergem în Baza Militară Camp Butmir Sarajevo, în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina, unde o companie de Stat Major și de servire, structură constituită și operaționalizată de Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, participă până în aprilie 2024 la misiunea EUFOR ALTHEA.
Bogdan Ciubuc, comandantul companiei: Pot spune că am reușit să construim un colectiv puternic. Această structură este dotată și pregătită pentru a asigura tot spectul de suport logistic, de la transport personal și materiale până la evacuarea de tehnică, inclusiv poate asigura primul ajutor medical prin personal specializat și totodată evacuare medicală de urgență.