Adrian Gâtman (realizator rubrică): Olanda a trimis în România primele cinci aeronave care vor deservi Centrul European de Instruire F-16 găzduit de țara noastră. Avioanele au sosit marți în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Centrul va contribui la accelerarea procesului de formare a piloților români în contextul în care Armata României se pregătește să primească cele 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia. Gabriela Saksa a urmărit subiectul și are detalii.
Gabriela Saksa: Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Conform acordului de colaborare, Ministerul român al Apărării pune la dispoziție baza militară, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă. Forțele Aeriene Olandeze contribuie cu aeronavele, iar compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța. În cadrul centrului se vor instrui piloți români și din state aliate și partenere, inclusiv Ucraina. Pentru România, programul F-16 asigură trecerea de la MiG-ul 21 la performantul F-35 – ne-a declarat locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană Leonard Baraboi.
Leonard Baraboi: Pentru România este o oportunitate de a-și forma viitorii piloți de F-16, un pas considerat necesar pentru a ajunge la F-ul 35, noua coloană vertebrală a forțelor aeriene NATO. De la MiG-ul 21 pentru a trece la F-ul 35 trebuia ceva de tranziție. La nivelul Forțelor Aeriene s-a găsit această soluție, astfel încât vom antrena și piloții în noile tehnici, tactici și proceduri și trecerea va fi graduală.