Misiuni Internaționale
Publicat de gabrielasaksa, 8 ianuarie 2024, 17:15
Edi Nicola ( realizator rubrică ): Prima oprire din acest an o facem în Polonia, unde Detaşamentul de Apărare Antiaeriană Gheparzii transilvani, generat de Batalionul 3 Apărare Antiaeriană Potaissa din cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia, îşi continuă misiunea. Militari din detaşament au participat zilele acestea la o competiţie sportivă la iniţiativa partenerului croat. Detalii ne oferă locotenent Maria Dohotar, ofiţerul de informaţii şi relaţii publice al Detaşamentului de Apărare Antiaeriană Gheparzii transilvani, rotaţia a XIV-a.
Locotenent Maria Dohotar: O echipă formată din cinci militari a reprezentat detaşamentul în cadrul unei competiţii sportive organizate de către partenerul croat la nivelul Grupului de luptă. Militarii au avut de trecut probe precum: identificarea în teren a unor puncte de trecere, tragerea la punctaj cu pistolul, escaladarea unui zid, traversarea unei zone contaminate, aruncarea grenadelor de mână la precizie şi traversarea pe frânghii a unui curs de apă.
Edi Nicola ( realizator rubrică ): Din Europa mergem pe continentul african, în Republica Centrafricană, unde o echipă a misiunii de pregătire a Uniunii Europene, condusă de comandantul forței, generalul de brigadă Cornel Tonea Bălan, a participat la un marș sportiv comun la finalul anului 2023, în capitala Bangui. Sportul ofițerilor este organizat și gestionat anual de Direcția Sporturilor Armatei Naționale a Africii Centrale. Acest eveniment a pus accent pe coeziunea și fraternitatea dintre Forțele de Apărare a Securității din Africa Centrală, pe de o parte, și partenerii militari internaționali, pe de altă parte. Amănunte despre această competiție ne oferă loctenent-colonelul Valentin Văileanu, șef comunicare strategică în cadrul misiunii.
Locotenent-colonel Valentin Văileanu: Participanții la marș, ministrul apărării naționale şi recunostrucția armatei, dl. Rameaux Claude Bireau, și şeful Statului Major al Forțelor Armate, generalul locotenent Zephlin Mamadou, și-au exprimat dorința de a continua dezvoltarea cooperării şi participării la activități în comun cu militari, pentru sporirea cooperării și credibilității forțelor care lucrează împreună, ca o expresie a forței, solidarității și afecțiunii fraterne.
Edi Nicola ( realizator rubrică ): Pe final de rubrică, revenim în Europa și poposim în Bosnia și Herțegovina, mai precis în Camp Butmir din Sarajevo, acolo unde o companie românească participă la misiunea EUFOR Althea a Uniunii Europene. Ce îi așteaptă la început de an pe militarii români, ne spune locotenentul Daniel Rezeanu, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului.
Locotenent Daniel Rezeanu: Începând cu data de 8 ianuarie, militarii companiei care se află în Serviciul de Protecție a Forței vor avea pentru două săptămâni o perioadă de pregătire care va include trageri, exerciții tactice și refacerea capacității operaționale, urmând ca după această perioadă să continue cu asigurarea serviciului de protecție a forței a bazei militare Camp Butmir.