Teodora Mazere (realizator rubrică): Un pluton aparţinând Batalionului 30 Vânători de Munte ‘Dragoslavele’ a participat timp de 2 săptămâni în Italia la exerciţiul ‘VOLPE BIANCA 2024’, sesiunile de antrenament fiind planificate şi conduse de trupele alpine italiene. Startul exerciţiului a fost marcat printr-un marş tactic pe schiuri pe distanţă medie, condiţiile meteo punând la încercare rezistenţa fizică şi psihică a luptătorilor. Rolul vânătorilor de munte români a fost acela de a intercepta şi nimici elementele inamice ce se retrag din zona de angajare a forţelor principale. Detalii ne oferă locotenentul Octavian Radu, comandantul plutonului românesc participant la exerciţiul ‘VOLPE BIANCA 2024’ din Italia.
Octavian Radu: Militarii execută sarcinile tactice încredinţate într-o bază de patrulare dispusă la o altitudine considerabilă, mai exact 1.900m care, alături de condiţiile meteo, creează un cadru pentru antrenarea trupelor alpine.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Rămânem pe continentul european şi ne îndreptăm spre nord-est, mai precis în Polonia, unde artileriştii antiaerieni din cel de-al 14-lea contingent românesc dislocat în baza Bemowo Piskie au ajuns la jumătatea misiunii. Săptămâna aceasta au pregătit tehnica în vederea participării la un exerciţiu cu trageri de lupte reale, în comun cu ceilalţi parteneri din cadrul grupului de luptă. Această activitate nu a fost singura provocare de pe agenda de instrucţie. Despre îmbinarea tehnologiei cu acţiunile de luptă ne vorbeşte locotenentul Maria Dohotar, ofiţerul de informare şi relaţii publice al Detaşamentului Românesc Gheparzii Transilvaniei. Maria Dohotar: Alături de militari polonezi, în cadrul brigăzii 15 mecanizată, ne-am antrenat în executarea tragerii cu armamentul de infanterie în diferite situaţii care simulau condiţiile specifice unui câmp de luptă modern.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima oprire de astăzi o facem în Republica Centrafricană, acolo unde contribuţia României la misiunea Uniunii Europene a fost suplimentată din luna decembrie, cu un pluton aparţinând Batalionului 22 Vânători de Munte Cireşoaia din Sfântu Gheorghe. Operaţia Uniunii Europene acordă sprijin autorităţilor centrafricane în domeniile consiliere strategică şi educaţie pentru forţele de securitate ale Republicii Centrafricane. Prima mare provocare pentru vânătorii de munte a reprezentat-o adaptare la temperaturile ridicate din regiunea africană. Despre cum decurg acţiunile plutonului din Sfântu Gheorghe aflăm detalii de la căpitanul Florin Nicoară, comandantul structurii de vânători de munte.
Florin Nicoară: Părăsim baza în fiecare zi. Am militari care execută patrule în fiecare zi, am militari care escortează anumite persoane din cadrul misiunii pentru a-şi desfăşura activităţile în anumite zone ale capitalei Bangui.