Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană – Rotația a 14-a au participat recent la un exercițiu cu trageri de luptă reale, în vederea creșterii nivelului de interoperabilitate în cadrul Grupului de Luptă NATO.
Din octombrie, anul trecut, Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa”, coordonat de Comandamentul Forțelor Întrunite, se instruiește în baza militară Bemowo Piskie, alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi, pentru a întări prezența înaintată consolidată pe flancul nord-estic al Alianței, conform măsurilor adoptate la Summitul de la Varșovia din anul 2016
Maria Dohotar, locotenent, ofițer de informare și relații publice al detașamentului: Exercițiile de rezolvare a unei situații tactice, precum și cele de antrenament în teren au fost cele care au dominat programul de instruire al materiei de artilerie antiaeriană din cadrul detașamentului. Obiectivul acestor exerciții este menținerea nivelului înalt al pregătirii militarilor.
Edi Nicola (realizator rubrică): Din Europa, mergem în Republica Centrafricană, cel mai îndepărtat loc de pe continentul african unde militarii români desfășoară activități de consiliere strategică și de educație pentru forțele de securitate locale.
Aceștia asigură în prezent cursurile necesare pregătirii în cadrul consolidării capacității forțelor de securitate în misiunea de instruire a Uniunii Europene în această țară.
Reprezentanții Armatei României participă în Bangui la procesul de pregătire a militarilor din țara-gazdă, prin conducerea cursurilor de carieră pentru ofițeri, subofițeri și personalul de specialitate.
Detalii ne oferă căpitanul Emil Popa: Pot să spun că am fost plăcut surprins când am ajuns aici și după doar doar săptămâni am început primul meu curs. Noi avem cursuri cu toate categoriile de personal.
Am fost plăcut surprins de deschiderea pe care o au față de aceste cursuri, în special partea practică, pe care o facem și pe calculator, și sunt foarte deschiși la învățat, deși unele lucruri sunt chiar la nivel de începător.
Edi Nicola (realizator rubrică): De pe continentul african revenim în Europa, unde între cele 22 de state care participă în Bosnia și Herțegovina la Operația EUFOR-Althea a Uniunii Europene se află și țara noastră, care asigură securitatea în această zonă a Balcanilor, cu peste 300 de militari.
Comunicarea într-un mediu multinațional poate fi uneori dificilă prin prisma barierei lingvistice, dar militarii români reușesc să coopereze cu partenerii de misiune, să-și îndeplinească obiectivele și să se facă întotdeauna înțeleși.
Amănunte ne oferă căpitanul Bogdan Ciubuc: Foarte multe aspecte pozitive din partea celorlalți militari din cadrul EUFOR. Tot timpul vin la mine și apreciază oamenii cum se comportă, cum îi primesc la poartă sau unde își mai desfășoară activitatea. Aspectele sunt pozitive, întotdeauna.