Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc se apropie de final. În cele cinci luni și jumătate, militarii turdeni au participat la exerciții în comun cu partenerii americani, britanici, croați și polonezi, în cadrul cărora au fost testate și validate tehnicile, tacticile și procedurile exersate în vederea îmbunătățirii coeziunii și creșterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO.
Căpitanul Andrei Gașpar, ofițer de Stat Major în cadrul Detașamentului ,,Gheparzii Transilvani”, dislocat în Polonia: Modul de viață este puțin diferit aici, cu schimbări cât se poate de rapide, cu nevoia de a avea un nivel de adaptare și un nivel ridicat la stres de asemenea, dar cu toate astea ne-am descurcat destul de bine. Având în vedere faptul că pe lângă activitățile de instruire sau exerciții multinaționale, în cadrul grupului de lucru organizăm foarte multe activități sportive.
Teodora Mazăre (realizator rubrică): Rămânem pe continentul european și ajungem în Balcani, mai precis Bosnia și Herțegovina, unde acționează elementul național de sprijin, structură generată de Comandamentul Logistic Întrunit și aflată sub coordonarea operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite, având rolul de a asigura sprijinul logistic, sprijinul de comunicații, financiar și juridic pentru militarii care participă la Operația EUFOR Althea. Despre importanța desfășurării acțiunilor într-un cadru legal ne vorbește lcotenentul Andreea Axinte, consilier juridic în cadrul Elementului Național de Sprijin din Bosnia și Herțegovina.
Andreea Axinte: Consilierul juridic este important pentru a sprijini și a consilia personalul participant, de a asigura asistența juridică în ceea ce privește legislația națională, cât și modul de desfășurare a activităților și a executării misiunilor. Pe anumite domenii, cum ar fi cel al reclamațiilor, colaborăm cu Departamentul de Legal al EUFOR și astfel legăm relațiile și cu persanul din cadrul EUFOR pe partea de asistență juridică.
Teodora Mazăre (realizator rubrică): Ultimul popas de astăzi îl facem în Republica Centrafricană, unde Uniunea Europeană desfășoară din anul 2016 misiunea de instruire militară pentru susținerea reformei apărării, în carul unui proiect mai amplu al sectorul de securitate, în strânsă coordonare cu alte misiuni internaționale de sprijin. La această operație participă 13 țări, printre care și România. Misiunea urmează o abordare integrată, flexibilă și modulară în cele trei domenii în care este implicată de consiliere strategică, instruire operațională și educația.
Plutonierul Elena Stoleru, specialist în comunicații în cadrul Detașamentului de Protecție a Forței: Am avut ocazia să intru în contact cu situații cu totul și cu totul de altă natură comparativ cu ce suntem noi obișnuiți, bineînțeles, direcționate în zona culturii mai ales și a obiceiurilor, a tradițiilor pe care le întâlnim aici, și nu în ultimul rând a valorilor după care oamenii de aici, din diferite țări, proveniți din diferite medii de viață, cu diferite niveluri de pregătire profesională, ale educației sau ale nivelului bunăstării materiale, își ghidează cumva viața și își îndeplinesc credințele și aspirațiile sau idealurile.