Teodora Mazare (realizator rubrică): Sfârșit de misiune pentru artileriștii antiaerieni turdeni dislocați în cadrul Grupului de luptă din Polonia. După șase luni de instruire comună alături de partenerii americani, britanici, croați și polonezi,”Gheparzii transilvani” au predat, joi, misiunea colegilor focșăneni din cadrul celui de-al 15-lea detașament. România participă cu trupe la asigurarea prezenței înaintate consolidate a NATO în Polonia din anul 2017. Maiorul Radu Iancu, comandantul „Gheparzilor transilvani”, membri ai celui de-al 14-lea contingent românesc.
Radu Iancu: Experiența mediului internațional a reprezentat o adevărată provocare pentru detașamentul de apărare antiaeriană în rotația a 14-a. În ciuda faptului că majoritatea militarilor s-au aflat la prima experiență de acest tip, îndeplinirea sarcinilor în cadrul grupului de luptă s-a realizat la cel mai înalt nivel, dovadă fiind aprecierea tuturor națiunilor alături de care ne-am instruit.
Teodora Mazare (realizator rubrică): Coborâm spre partea sudică și însorită a continentului european, mai precis în Baza Aeriană Andravida din Grecia, unde s-a desfășurat exercițiul internațional „INIOCHOS”, România participând cu un detașament format din 40 de militari și trei aeronave F-16 aparținând Bazei 86 Aeriană Borcea. În exercițiu au fost implicate forțe aeriene din 14 state, care au avut posibilitatea instruirii și integrării operaționale în scenarii de luptă complexe. Conceput ca un exercițiu de nivel național, la 44 de ani de la înființare, INIOCHOS a avut anul acesta cel mai mare număr de avioane de luptă și elicoptere din istoria sa. Căpitanul Alexandru Berațco, pilot pe F-16, din Baza 86 Aeriană Borcea.
Alexandru Berațco: Această participare inaugurală a detașamentului român la exercițiul INIOCHOS cu avioane de luptă F-16, nu doar confirmă pregătirea și competența Forțelor Aeriene Române, dar și demonstrează angajamentul și contribuția la securitatea globală prin colaborarea internațională. Implicarea și munca întregii echipe din cadrul detașamentului au fost esențiale pentru succesul acestui exercițiu, de la piloți, la mecanici, tehnicieni, personal de comunicații de planificare, până și la acei ingineri de logistică. Fiecare au adus o contribuție la realizarea acestor obiective stabilite și la asigurarea unui mediu de operare sigur și eficient.
Teodora Mazare (realizator rubrică): Ultima oprire de astăzi o facem în Republica Centrafricană, unde, pe lângă acțiunile de consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate, o atenție deosebită este acordată femeilor care poartă ținuta militară în această zonă, în sprijinul lor venind drepturile specificate de Rezoluția 1325 a Consiliului de Securitate al ONU. Această decizie expune necesitatea participării egale și implicarea deplină a femeilor în toate eforturile pentru menținere și promovare a păcii și a securității, precum și nevoia de creștere a rolului acestora în procesul de luare a deciziei cu privire la prevenirea și soluționarea conflictelor. Maiorul Alina Stoian, consilier de gen în Republica Centrafricană.
Alina Stoian: Totalul cursanților din Forțele Centrafricane, personal militar femei este destul de ridicat, 15%. Dorim să implementăm și să mentorăm femeile din forțele Armatei Centrafricane să urmeze o traiectorie ascendentă în carieră.