Teodora Mazere (realizator rubrică): Fregata „Regina Maria” a ajuns vineri în Portul Militar Constanța, după 40 de zile petrecute în Marea Mediterană, în cadrul misiunii EUNAVFOR MED IRINI, desfășurată sub egida Uniunii Europene. Contribuind la asigurarea respectării embargoului ONU asupra armelor impus Libiei, nava românească a desfășurat misiuni de monitorizare a traficului maritim și inspecții la bordul navelor comerciale aflate în tranzit în Bazinul Mediteranean, pentru a îmbunătăți situația de securitate din zonă și pentru a sprijini efortul comun de încetare a conflictului din Libia, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de țara noastră față de Uniunea Europeană.
Teodora Mazere (realizator rubrică):: Poposim acum pe uscat, mai precis în Kosovo, unde o echipă formată din militari aparținând Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” acționează în cadrul comandamentului Batalionului Multinațional. Grecia este națiunea-cadru a acestei misiuni, iar comanda și controlul sunt asigurate de militari din cele patru țări contributoare, și anume, Albania, Bulgaria, Grecia și România. Această structură multinațională are ca principală misiune asigurarea unui climat de securitate sigur și stabil, precum și a libertății de mișcare pentru toți cetățenii și a comunităților din această regiune. Cu amănunte vine căpitanul Andrei Vicol, ofițer de Stat Major.
Andrei Vicol: Această misiune reprezintă practic o continuare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut, atunci când Batalionul Multinațional a fost activat pentru prima dată și a acționat timp de aproape patru luni în această regiune. Între timp, însă, cerințele operaționale au crescut aici. De aceea suntem la datorie zi și noapte și muncim umăr la umăr alături de partenerii noștri pentru a îndeplini cu succes misiunea încredințată.
*
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Kosovo facem un salt în Polonia, mai precis în Baza Bemowo Piskie, unde detașamentul românesc de apărare antiaeriană Sky Guardians continuă antrenamentele alături de partenerii din cadrul Grupului de Luptă, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței. Zilele trecute au fost dedicate tragerilor cu armamentul ușor de infanterie pe timp de zi și noapte. Detalii ne oferă locotenentul Alexandru Valentin, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 15-a lea detașament românesc dislocat în Polonia.
Alexandru Valentin: La tragerile pe timp de noapte am avut și un schimb de experiență cu partenerii americani. Activitatea a constat în prezentare armamentului ușor de infanterie din înzestarea detașamentului, iar după familiarizarea cu echipamentele militarii americani au executat trageri cu arma de asalt și cu pistolul.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ajungem pe calea apelor în zona Bazei Navale Varna și a apelor teritoriale din Marea Neagră ale Bulgariei, unde timp de 6 zile s-a desfășurat pentru al 4-lea an consecutiv exercițiul „Triton 24”. La sesiunile de antrenament au participat militari din Bulgaria, Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, țara noastră fiind reprezentată de o echipă formată din 14 scafandri. Pe timpul acțiunilor pe mare au fost elaborate și testate proceduri pentru detectarea, clasificarea și eliminarea munițiilor neexplodate și a minelor de fund.