Cristian Dumitrașcu: Domnule general de brigadă Gabriel Turculeț, bine ați venit la „Interviul săptămânii”.
Gabriel Turculeț: Vă mulțumesc.
Cristian Dumitrașcu: S-ar putea spune că sunt niște condiții vitrege pentru un interviu al săptămânii, dar dumneavoastră, ca tanchist, și militarilor de carieră le priește o asemenea atmosferă. Se poate vedea aici, în spate, o întreagă acțiune, imediat după demonstrația care a fost aici, de Ziua tanchiștilor. Cum ați simțit această zi de 1 august, ziua dumneavoastră ca fiind tanchist și fost comandant al Brigăzii Blindate 282? Întâlnirile astea cu tanchiștii din toate generațiile, cum se simt pe 1 august?
Gabriel Turculeț: Data de 1 august este o zi specială în inima oricărui tanchist din Armata României. Sărbătorim această zi începând cu anul 1919, când a luat ființă prima structură de tancuri din cadrul Armatei României. De atunci și până acum încercăm să menținem și să dezvoltăm spiritul de corp și să ducem arma tancuri acolo unde îi este locul, respectiv principala forță de izbire a forțelor terestre. Este o plăcere și o onoare pentru mine să fiu astăzi în Smârdan, deoarece este una din locațiile în care mi-am început cariera. Am crescut în aceste facilități, m-am perfecționat în aceste facilități, iar poligonul Smârdan rămâne pentru mine una din locațiile care mi-au oferit cele mai mari satisfacții în carieră și aș vrea să menționez aici doar una singură: exercițiu de certificare a capacității de luptă a Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, pe care am avut onoarea și plăcerea să o comand până în anul 2023.
Cristian Dumitrașcu: Suntem la un moment de cotitură. În această perioadă vor intra în dotare noile tancuri și ne-ar interesa foarte tare care este părerea dumneavoastră, a unui om cu experiență pe tot ce a însemnat tancuri în ultimii 30 de ani.
Gabriel Turculeț: Structurile de tancuri necesită a fi retehnologizate. Dacă în momentul de față avem certitudinea semnării unui contract privind intrarea în înzestrare a noilor tancuri Abrams în dotarea Batalionului 284 Tancuri de la Galați, avem speranțe că începând de anul viitor vom demara procedurile pentru achiziția unor tipuri de tancuri de nouă generație pentru toate batalioanele de tancuri din Armata României. Tehnica este foarte importantă pentru structurile de tancuri, dar nu numai tehnica definește o structură de tancuri. Spiritul de corp, spiritul de echipă, devotamentul și profesionalismul militarilor de tancuri în cooperare, aș putea spune, sau ajutați de noua tehnică, vor deveni niște structuri care vor fi redutabile pe câmpul de luptă. Aș dori să accentuez faptul că în momentul de față, accentul nostru se pune pe perfecționarea deprinderilor militarilor tanchiști din toate structurile de Tancuri.
Intrarea în înzestrare a noilor tancuri nu va face altceva decât să aducă un plus valoare a acestor structuri de tancuri, iar simbioza dintre echipaj și tanc va duce la obținerea succesului de câmpul de luptă.
Cristian Dumitrașcu: Uitându-vă către sistemul de învățământ militar, cum stăm, câți tineri mai bat la porțile școlilor pentru a deveni tanchiști, pentru a alege această armă?
Gabriel Turculeţ: Ați atins un alt punct sensibil cu întrebarea dumneavoastră,și mă bucur că ați făcut-o, pentru că începând de astăzi intră în vigoare noua organizare a sistemului de învățământ militar românesc în forma de perfecționare continuă. Începând de astăzi cred eu că am modernizat instituțiile militare de învățământ și odată cu această modernizare vom avea și rezultatele așteptate. În același timp, se desfășoară acțiuni care vin în sprijinul informării tinerilor care doresc să fie parte a echipajului de tancuri. Aș dori să menționez doar două dintre ele. Una ar fi delegarea către comandanții de marii unități și unități a responsabilităților privind recrutarea militarilor soldați gradați profesioniști, iar a doua ar fi eliminarea obligativității obținerii deținerii permisului categoria C de către cetățenii civili sau militarii soldați gradați profesioniști care vor să intre în corpul subofițerilor tanchiști. Cred eu că aceste două acțiuni vor duce la o creștere a atractivității militarilor și civililor pentru arma Tancuri, iar aceste facilități adăugate la faptul că tanchiștii vor opera una dintre cele mai moderne tehnici de luptă de tancuri din lume va fi o plus-valoare și sper din tot sufletul că acest lucru ne va aduce un plus de personal în cadrul unităților de tanc.
Cristian Dumitrașcu: Aș vrea să vă rog să le împărtășiți celor care ne ascultă la radio frumusețe armei Tancuri. De pildă, am urcat la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, comandantul fregatei mi-a spus că nici o cafea nu se compară cu cea băută pe vapor. Există și la Tancuri elemente de frumusețe ascunsă pe care profanii încă nu le știu?
Gabriel Turculeţ: Frumusețea armei Tancuri este dată de coeziunea membrilor echipajului. Dacă putem discuta de o cafea la bordul unei nave, în interiorul unui tanc putem discuta de coeziune, de familie, de comunicare. Toate aceste trei, cum să le spun, abilități, sunt susținute de ceea ce este tancul, un mijloc de luptă cu o protecție prin blindaj care a sigură echipajului o speranță de supraviețuire în cazul unui conflict armat, asigură echipajului o mobilitate ridicată, ceea ce înseamnă că este capabil să se deplaseze foarte rapid pe câmpul de luptă și să deschidă focul, să angajeze inamicul înaintea acestuia, iar ultimul este puterea de foc, puterea de foc a tancului este ceea ce îi conferă acestei arme titlu de rege al câmpului de luptă.
Cristian Dumitrașcu: Abilitate înseamnă și ceea ce noi știm cu toții, că este foarte important ca tancul dumneavoastră să tragă primul.
Gabriel Turculeţ: În arma Tancuri, din primele zile ale urmării acestei profesii învățăm o frază simplă care spune totul: cine ochește, și trage primul – este un motto definitoru pentru structurile de tancuri, care sunt cele mai vânate mijloace de luptă de pe câmpul de luptă modern, iar faptul că avem capabilitatea de a angaja inamicul un timp foarte scurt, de a ne schimba pozițiile de luptă în timp foarte scurt ne poate face invincibili, dar acest lucru este doar datorită nivelului de instruire al echipajului care îl deserveşte.
Cristian Dumitrașcu: Auzim, chiar în momentul în care realizăm interviul, avioanele de vânătoare care survolează Poligonul Smârdan, și aș veni cu o o altă întrebare, pentru că tancul pe câmpul de luptă nu este singur. Când este o situație dificilă în care tanchistului îi e teamă?
Gabriel Turculeţ: Nu aş putea să definesc clar o situație de teamă în interiorul tancului. Ceea ce trebuie să rețineți dumneavoastră și ascultătorii dumneavoastră este că tancul, în condițiile actuale, nu mai operează niciodată singur. Mediul interarme este obligatoriu, iar faptul că avem în sprijin aviația sau marina, transformându-l într-un element joint este definitoriu. După cum ați văzut și astăzi, în cadrul exercițiului, tancurile nu acționează singure, ele acționează împreună cu subunităţi de infanterie sprijinite de subunități de artilerie sau de aviație. Este un element care este absolut necesar pentru ca tancul să supraviețuiască pe câmpul de luptă.
Cristian Dumitrașcu: Chiar înainte de a intra noi cu interviul, aţi primit un mesaj de felicitare de Ziua Tanchiștilor tocmai din Polonia, de-acolo unde avem „Gheparzi” dislocați, v-aș ruga, la final, să le transmiteți /un mesaj/ tuturor colegilor de armă, de breaslă, pentru că sunteți o mare familie în Armata Română.
Gabriel Turculeţ: Astăzi, alături de noi au fost militari tanchiști de toate generațiile, am avut ofițeri, subofițeri, în retragere, ofițeri, subofițeri, în rezervă, ofițeri și subofițeri activi. Le doresc multă sănătate, să își îndeplinească sarcinile.
Cristian Dumitrașcu: Dintr-o atmosferă adevărată de luptă, de instruire cu MLI-uri, cu tancuri, cu avioane de vânătoare ne luăm rămas bun de la ascultători. Domnule general de brigadă, vă mulțumesc și vă mai așteptăm la Pro Patria, la „Interviul săptămânii”.
Gabriel Turculeţ: Eu vă mulţumesc, am onoarea vă salut și vă mulțumesc că ați fost astăzi, de 1 august, alături de noi, tanchiștii Forțelor Terestre. Vă mulțumesc!