Angel Tîlvăr: “Avem procedurile necesare, urmărim cu mare atenție și suntem pregătiți în orice moment să intervenim”
Publicat de gabrielasaksa, 17 septembrie 2024, 12:09
Cristian Dumitrașcu: Domnule ministru Tîlvăr, vă mulțumim pentru acest interviu exclusiv.
Angel Tîlvăr: Şi eu vă mulțumesc!
Cristian Dumitrașcu: De la ultima noastră întâlnire, lucruri noi petrecute în această zonă foarte sensibilă și foarte importantă.
Angel Tîlvăr: Proximitatea războiului creează provocări în ceea ce privește felul în care comunicăm și felul în care situațiile care apar și situații pe care toată lumea le cunoaștem, referitoare la căderea de resturi de drone sau iată, săptămâna trecută, faptul că o dronă a pătruns pe teritoriul național, după care a ieșit de pe teritoriul național, sunt, așa cum spuneam, provocări la care noi, armata, împreună și cu alte instituții din sistemul național de ordine publică și siguranța națională ne aplecăm asupra acestor probleme. De fapt, forțat spus ne aplecăm, avem procedurile necesare și urmărim cu mare atenție și suntem pregătiți în orice moment să intervenim. Am avut și pe această temă, pentru că a fost pentru prima dată când o alarmă a fost dată într-un oraș care până acum nu avusese o astfel de situație, dar am preferat să…, de fapt ISU sunt cei că dat alarma, dar noi am furnizat elementele care să genereze această decizie. A fost pentru prima dată când și la Constanța a sunat alarma și lucrul acesta normal că a generat o anumită preocupare.
Cristian Dumitrașcu: Ce ne puteți spune în plus față de ce s-a discutat la Comisia de apărare din Senat despre această problemă pe care oamenii o văd poate mai mare decât e sau poate că este o problemă foarte reală din punctul de vedere al acestui demers legislativ care ține de dumneavoastră, de guvern și în primul rând de Ministerul Apărării?
Angel Tîlvăr: Așa cum am mai spus, proximitatea războiului a generat și în România, ca și în Polonia, ca și în Letonia, ca și în alte țări, a generat preocupări atât ale factorilor de decizii, atât ale guvern, cât și ale populației. Ca urmare a acestei situații, evident, situație pe care noi am manageriat-o cât se poate de bine din punct de vedere al procedurilor pe care le avem și din punct de vedere, și aici îmi permit să subliniez, al faptului că face parte dintr-o alianță, iar lucrurile pe care le facem sunt în acord și împreună cu aliații noștri pot să vă spun și nu cred că spun un lucru cu nivel mare de confidențialitate, în timp real, și noi și aliații noștri văd ceea ce se întâmplă pe teritoriul național. Am văzut drona de când a intrat, am avut în aer echipamente F-16 care au urmărit. Dacă ar fi fost elemente de analiză care să ducă la intenție sau la faptul că drona respectivă intenționa să lovească, am fi luat măsurile care sunt necesare în astfel de situații. Deci nu s-a pus problema ca să existe un element de pericol pe care noi să nu-l putem administra. Deci dau acest mesaj clar, ca să anulez cumva speculațiile care s-au făcut, că nu suntem pregătiți. Au fost și discuții la parlament, discuții care au fost gândite dinainte de vacanța parlamentară, pentru că noi în mod obișnuit ne întâlnim cu membrii comisiilor de apărare. Îmi place să cred că suntem ministerul care are cele mai multe întâlniri cu comisiile de resort din Parlamentul României. De data aceasta discuția, care a fost una tehnică și aici îmi permit să clarific un lucru, s-a speculat în spațiul public că prezența mea acolo era așteptată.
Cristian Dumitrașcu: Urma să să întreb despre asta.
Angel Tîlvăr: Prezența mea acolo era așteptată și că dintr-un motiv sau altul nu am fost acolo. Vreau să vă spun că eu am avut o discuție cu președinta Comisiei din Senat, care mi-a spus cine dorește să participe la acea discuție, lucru care s-a și întâmplat. Deci nu s-a pus problema în niciun moment ca eu să fiu chemat la vreo audiere, nici măcar nu a fost o audiere acolo, a fost o discuție tehnică, o discuție specializată, unde în mod normal, dat fiind faptul că se discuta de proceduri, era normal ca să participe cei care știu cel mai bine aceste proceduri. Deci, din acest punct de vedere, vreau să fie clar că nu s-a pus problema să nu mă duc acolo. De fapt, dacă veți urmări istoricul activității mele, veți vedea că am răspuns întotdeauna pozitiv la toate solicitările de întâlnire cu mine din punct de vedere al parlamentarilor, am participat la toate discuțiile cu rezerviștii militari, am fost la ora guvernului atunci când mi s-a solicitat. Deci n-am avut niciun moment în care să nu onorez o astfel de invitație. Deci voiam să arific lucrurile acestea pentru că s-au speculat.
Cristian Dumitrașcu: Da și evident că doamna Pauliuc a fost întrebată…
Angel Tîlvăr: Da, dar cred că și domnia sa /…/.
Cristian Dumitrașcu: În afară de faptul că au fost discuții tehnice, a fost întrebată despre acest demers legislativ și domnia sa a îndreptat presa, opinia publică către dumneavoastră.
Angel Tîlvăr: Către Ministrul Apărării Naţionale.
Cristian Dumitrașcu: Către Ministrul Apărării Naţionale.
Angel Tîlvăr: Este evident că orice demers este făcut, fie prin inițiativă parlamentară, şi anul trecut și anul acesta în primăvară, noi am avut proiecte pe care le-am trimis spre consultare la parlament, chiar la comisiile de specialitate. Între timp se dorește ca Ministerul Apărării să facă această inițiativă, lucru pe care Ministerul Apărere l-a și făcut. Așa că legile despre care se vorbește sunt conform legislației statului român, pe parcurs de avizare. Deci vreau să vă spun că la ora actuală nu cred că mai există vreo lege în Ministerul Apărării Naționale. Dacă vorbim de legile despre care s-a discutat ieri la comisie, mă bucur că discuția a avut ieri loc, pentru că decizia care s-a și comunicat public a fost să se încerce o… nu neapărat o presiune, o convingere a celor care sunt pe circuitul de avizare, pentru că așa funcționează lucrurile.
Cristian Dumitrașcu: O grăbire poate.
Angel Tîlvăr: O grăbire poate, dar grăbirea să știți că este făcută, pentru că avizarea nu înseamnă doar o semnare, înseamnă întregul document studiat de instituția respectivă, care oferă o perspectivă proprie asupra conținutului documentului, cu observații, cu reveniri, cu procese de reflecție. Deci, lucrurile nu sunt atât de simple. Dar vreau să clarific un lucru: faptul că aceste legi care au ca scop să clarifice lucruri, nu să fie un început. Armata României știe ce are de făcut, Armata României împreună cu aliații știu ce au de făcut, deci nu se pune problema în absența acestor legi suntem văduviți de dreptul de a ne apăra.
Cristian Dumitrașcu: Important.
Angel Tîlvăr: Vreau să vă spun: este important și vreau să vă spun că în situații asemănătoare, că România nu este singura țară în care au fost drone, care au intrat și au ieșit, așa cum nu este singura țară unde au căzut elemente de origine militară.
Cristian Dumitrașcu: Ştim cu toții, Polonia.
Angel Tîlvăr: Ştim foarte bine, în toate țările să știți că s-a procedat la fel, s-a făcut evaluare împreună cu aliații dacă respectivul echipament sau respectiva țintă sau cum vreţ să o numim – vector ș.a.m.d. – dacă dă elemente de intenție, de lovire, după care s-au luat deciziile în consecință, care au fost până acum în cvaziunanimitatea lor, decizia de a nu le angaja, pentru că este important ca în cazul unui angajament să vedem și unde cad și ce pagube pot produce în caz că ele, prin cădere, ating infrastructură civilă ș.a.m.d. Deci vreau să dau din nou și poate sunt repetitiv, lucrurile nu au stat la voia întâmplării și nu stau la voia întâmplării și cred că este un mesaj pe care e bine să-l dau cu subiect și predicat.
Cristian Dumitrașcu: Totuși, un termen ar fi…
Angel Tîlvăr: Eu am dorit că ieri am avut o întâlnire cu mai mulți ziariști atunci când am fost la ședința de guvern. Apropo, întâlnirea la care mi se reproșa că nu am participat coincidea cu ședința de guvern unde trebuia să discutăm despre creșterea plafonului de impozitare pentru pensiile militarilor. Eu cred că ministrul apărării avea toate motivele din lume să fie acolo. Dar, repet, la întâlnirea de la Parlament, prezența ministrului apărării nu era așteptată, pentru că nu…
Cristian Dumitrașcu: /…/ tehnică.
Angel Tîlvăr: Sigur, nu fusese o astfel de discuție și mă bucur că și președinta comisiei, la ieșirea la întâlnirea cu presa, a confirmat acest lucru.
Cristian Dumitrașcu: Aici poate că ar fi important să reafirmați această colaborare pe această speță a apărării, spațiul aerian. Încă o dată și s-a mai spus acolo este o decizie nu doar a României, este coordonată cu NATO, cu toate țările.
Angel Tîlvăr: Categoric! Și vreau să vă mai spun un lucru, un lucru pe care l-am mai spus și îmi cer scuze ascultătorilor care poate m-au mai auzit spunând acest lucru, dar simt nevoia să vă spun, pentru că și eu mă mândresc cu faptul că, pe lângă prezența militarilor străini, a piloților străini pentru activități de poliție aeriană în România, și România, la rândul ei, ținând seama de planurile NATO, face activități de poliție aeriană, eu însumi întâlnindu-mă cu militarii noștri, atunci când, în perioada summit-ului de la Vilnius, militarii români făceau poliția aeriană pe Baltica. Deci, lucrurile sunt într-o noimă și, dacă vreți, sunt într-o rigoare presupusă de planuri și îmi place să cred că până acum ne-am făcut datoria. Singurul lucru care mă preocupă în mod deosebit, pentru că să știți că la Ministerul Apărării sunt tot felul de provocări zilnice, aproape, dar în mod deosebit sunt preocupat de resturile de drone care cad și care, din nefericire, cred că vor continua să mai cadă. Nu știu dacă intensitatea va fi aceeași sau cadența aceeași, dar faptul că Rusia, în mod neprovocat, atacă o țară suverană și atacă infrastructura portuară, civilă, subliniez: civilă, justifică apărarea pe care ucrainienii o angajează pentru a-și proteja teritoriul național și elementele de infrastructură, din nefericire, bucăți sau resturi din aceste drone cad și pe teritoriul național, lucru care ne preocupă și care stârnește îngrijorare. Vreau să vă spun că Ministerul Apărării în acest sens, nu de acum, ci după lecția învățată de la prima situație de acest gen, care a fost cred că pe 5 septembrie anul trecut, am mărit și prezența noastră acolo, și numărul de posturi de observații, și numărul de patrule. Avem elemente de vigilență sporită, echipamente care să aibă un nivel de detecție mai bun. Dar și aici vreau să subliniez: orice echipament, oricât ar fi de performant, are limitările lui în ceea ce privește altitudinea și trebuie să țineți seama de elementele de relief, de elementele de ecranare ș.a.m.d. Deci este un lucru care ne preocupă pe noi la Ministerul Apărării Naționale foarte mult și facem tot ce ține de noi ca să minimizăm pe cât putem posibile efecte. Dar nu suntem singuri. Lucrăm și cu alte structuri ale statului român, cu alte instituții cu care avem protocoale activate și proceduri care iată că funcționează, pentru că de fiecare dată când am avut astfel de situații deja știm exact ce avem de făcut, fiecare ce are de făcut în așa fel încât să evaluăm…
Cristian Dumitrașcu: Sunt lecții învățate. Angel Tîlvăr: Sigur că da. Cristian Dumitrașcu: Un ultim subiect, exclusiv din ce înțeleg, ați amintit mai devreme despre Serviciul de Poliție Aeriană.
Angel Tîlvăr: Da.
Cristian Dumitrașcu: O întâlnire cu ministrul apărării ucrainean, cu omologul dumneavoastră.
Angel Tîlvăr: Nu este vorba de o întâlnire, este vorba de o convorbire telefonică. Vreau să spun că convorbiri telefonice cu omologii mei am în mod obișnuit. Acum 2 săptămâni, cred, am vorbit cu secretarul de stat american. După ce am avut situația cu intrarea dronei pe teritoriul național, cea care a și ieșit și a fost urmărită de noi pe toată perioada, am discutat cu omologul meu leton, pentru că și ei avut aceeași situație. Și vreau să vă spun că săptămâna viitoare voi organiza și voi fi gazda reuniunii B9, unde din nou vom aborda aceste probleme pentru a le trata într-o manieră unitară și integrată. Nu în ultimul rând, aș vrea să vă spun că marți dimineață, la ambasadorul nostru la Bruxelles, la NATO, a solicitat un proces de reflecție, așa este termenul consacrat în cadrul NATO, un proces de reflecție care înseamnă mai mult decât reflecție, înseamnă un proces de evaluare serioasă pentru a decide măsuri suplimentare sau măsuri care să fie în acord cu realitățile care țin de războiul din Ucraina. A avut susținerea colegilor din cadrul reuniunii și ne așteptăm ca și la nivel de NATO să fie un proces care să ne ajute să luăm cele mai bune decizii pentru a ne apăra cetățenii. În acest sens, și convorbirea mea telefonică cu domnul Umerov, cu omologul meu din Ucraina, are ca scop tot un schimb de opinii, pe situație și pe felul în care noi putem ajuta, pentru că Ucraina a primit din partea României, încă din prima zi, un sprijin, așa cum a făcut-o și alte țări din lumea democratică. Și cred că așa se cuvine, ținând seama de vocația poporului român de a fi solidar cu cei aflați la nevoie.
Cristian Dumitrașcu: Domnule ministru Angel Tîlvăr, vă mulțumesc în numele ascultătorilor.
Angel Tîlvăr: Și eu vă mulțumesc pentru faptul că găsiți de cuviință să oferiți ascultătorilor informații legate de activitatea Ministerului Apărării. Și pentru mine este important că prin intermediul meu și prin intermediul dumneavoastră ajung în felul în care noi le formulăm. Vă mulțumesc și urez tuturor celor care ne ascultă sănătate.
Cristian Dumitrașcu: Vă mulțumesc.