Misiuni Internaționale
Publicat de prosavioleta, 11 decembrie 2024, 08:42
Teodora Mazere (realizator rubrică): Pe 2 decembrie s-au împlinit 20 de ani de când a fost lansată misiunea EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina. Inițial, operația a fost responsabilă de supervizarea implementării componentelor militare ale Acordului de Pace de la Dayton, urmând ca din 2012 să se axeze pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale Bosniei și Herțegovinei. Pentru Forțele Aeriene Române, operația ALTHEA a reprezentat prima misiune într-un teatru de operații după cel de-al Doilea Război Mondial. În prezent, 24 de state participă la EUFOR ALTHEA, RomânNATOia fiind țara cu cea mai mare contribuție de militari în cadrul misiunii. Locotenentul Bogdan Brăileanu, ofițer în cadrul Companiei de Manevră ALTHEA:
Bogdan Brăileanu: Lecția învățată de militari prin participarea la misiunile și operațiile de menținere a păcii este aceea că securitatea se obține prin contracararea imediată a provocărilor, acolo unde acestea se manifestă, pentru a nu permite instabilității să se instaleze. Totodată, am început să creștem nivelul de coeziune al grupului prin participarea la diverse evenimente sportive și culturale comune.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Următorul popas este pe mare, în vecinătatea insulei Creta, unde Gruparea Navală Permanentă a NATO de Luptă Contra Minelor numărul 2 a participat la exercițiul naval Gripos, organizat de Forțele Navale Elene, urmărindu-se astfel îmbunătățirea cooperării internaționale și pregătirea pentru operațiuni de luptă contra minelor. Forțele Navale Române asigură, din luna iulie, comanda grupării navale, prin comandorul Sebastian Barote, care exercită această responsabilitate la bordul puitorului de mine și plase 274, fiind secondat de Statul Major format din nouă militari români și trei ofițeri din forțele navale partenere. Cu amănunte despre exercițiul Gripos vine locotenentul Vasile Daniel Andrei, comandant grup de luptă, navigație și observare la bordul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”.
Vasile Daniel Andrei: Obiectivele principale includ consolidarea interoperabilității între aliați, exersarea tehnicilor avansate de descoperire, identificare și neutralizare a minelor marine și creșterea capacității de reacție la toate tipurile de amenințări din zona de operații. Exercițiul implică scenarii complexe, care includ detectarea minelor, securizarea căilor de comunicații maritime și protecția convoaielor.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultimele vești le primim din Polonia, unde artileriștii antiaerieni dobrogeni, membri ai Detașamentului Iron Cheetahs, continuă pregătirea alături de partenerii aliați în poligonul Bemowo Piskie. România participă din anul 2017 în Polonia la asigurarea prezenței înaintate consolidate pe flancul estic al Alianței, iar în anul 2020, în această misiune, complexul antiaerian Oerlikon a fost înlocuit cu sistemul antiaerian Gepard. Detalii despre acțiunile din ultimele zile ne oferă locotenentul Cosmin Marinescu, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de apărare antiaeriană Iron Cheetahs Rotația a 16-a.
Cosmin Marinescu: Această săptămână a debutat pentru militarii detașamentului cu executarea mentenanței tehnicii și echipamentelor militare, precum și pregătirea acestora pentru sezonul rece şi a culminat cu executarea unui exercițiu de rezolvare a unei situații tactice sub bateria de apărare antiaeriană, în poligonul de instrucție Bemowo Piskie din Polonia. De asemenea, militarii români au participat la invitația partenerului american la pregătirea și împodobirea bradului de Crăciun în bază, alături de aliații britanici, polonezi și croați, cu scopul de a instala atmosfera de sărbători, deși suntem departe de casă.