Misiuni internaționale

Publicat de prosavioleta, 19 martie 2025, 08:05
Teodora Mazere (realizator rubrică): Primul contingent de militari români din Forța de Rezervă Intermediară, care acționează în cadrul misiunii de întărire a prezenței EUFOR ALTHEA, în Bosnia și Herțegovina, a aterizat miercuri pe aeroportul din Sarajevo. Pe lângă structura românească, au fost trimise trupe în Cehia și Italia, activarea lor fiind făcută în urma solicitării comandantului operației EUFOR ALTHEA. Rămânem în aceeași zonă de operaţii și vorbim despre contingentul aerian „Dacian Pumas”, dislocat la începutul lunii ianuarie în baza Camp Butmir din Bosnia și Herțegovina. Detașamentul românesc a fost mandatat cu linia unu de operații, care presupune asigurarea evacuării aeromedicale 24 din 7, în cadrul misiunii EUFOR ALTHEA, structura românească fiind și singurul vector aerian ce are în compunere personal medical specializat în medicina de urgență. Zilele trecute au participat la un eveniment de antrenament de evacuare aeromedicală, desfășurat în comun cu partenerii din cadrul batalionului multinațional. Cu concluzii despre acest antrenament vine locotenent-comandor Valentin Ciurea, pilot șef în cadrul detașamentului de patru elicoptere IAR-330, de transport, cercetare și evacuare medicală rotația întâi.
Valentin Ciurea: Complexitatea misiunii de evacuare medicală este definită de un număr de factori: baremul de decolare, relieful muntos, evoluția foarte rapidă a condiţiilor meteorologice. Misiunea despre care vorbim a presupus evacuarea unei victime, aparținând Batalionului Multinaţional dintr-un loc ce nu a permis extracția prin procedura normală de aterizare. Îmbarcarea victimei a necesitat utilizarea mijloacelor alternative de extracție. Pacientul a fost îmbarcat cu targa prin troliere, după ce echipa medicală a recomandat această procedură, pacientul fiind suspect de fractura coloanei vertebrale.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Timp de 11 zile, reprezentanți ai Forțelor Aeriene Române participă în Baza Aeriană din Bari, Italia, la exercițiul Personnel Recovery Week 25. Contingentul românesc este format din două elicoptere IAR-330 și personal al viitorului detașament care va lua parte la Operația EUFOR ALTHEA. Iar din Italia, facem un salt în Polonia, unde îi găsim pe militarii dobrogeni participanți la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al alianței. Au trecut cinci luni de când artileriștii antiaerieni se instruiesc alături de partenerii americani, britanici, croați și polonezi. Cu detalii despre acțiunile din ultimele zile vine locotenentul Cosmin Marinescu, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 16-a contigent românesc dislocat în Polonia.
Cosmin Marinescu: Militarii dobrogeni au participat la manifestațiile desfășurate cu ocazia aniversării a 26 de ani de la intrarea Poloniei în NATO, la sediul Brigăzii 15 Mecanizată din localitatea Giżycko. Concomitent cu activitățile curente de instruire, militarii români execută și mentenanța mijloacelor tehnice, prin grija militarilor Plutonului Sprijin Logistic pentru menținerea în stare de operativitate a tehnicii militare.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima corespondență de astăzi o primim din Slovacia, acolo unde România a dislocat începând cu luna ianuarie un pluton care este dotat cu sisteme moderne de rachete antitanc Spike LR. Grupul de luptă din Slovacia este coordonat de Spania și include mitari din Cehia, Portugalia, România și Slovenia. Cu amănunte din Slovacia vine locotenentul Cristian Matache, comandantul plutonului „Black Lions”.
Cristian Matache: Reprezentanți din cadrul contingentului românesc au participat recent la un ceremonial de comemorarea a 80 de ani de la eliberarea localității Bzovska Lehotka de sub ocupaţia nazistă. Cu acest prilej a fost inaugurat un monument dedicat soldaților români, care prin faptele lor de vitejie au contribuit la eliberarea acestei localități.