Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 22 aprilie 2025, 15:45
Edi Nicola (realizator rubrică): Cu prilejul sărbătorilor pascale, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, au discutat joi, 17 aprilie, prin videoconferință, cu echipele de comandă ale structurilor militare ale Armatei României dislocate în teatrele de operații.
Comandanții detașamentelor românești care execută misiuni în Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kosovo, Lituania, Polonia, Republica Centrafricană și Slovacia au prezentat conducerii MApN o scurtă radiografie a situației de securitate din zonă și stadiul îndeplinirii obiectivelor, operațiilor și misiunilor la care participă în Europa și Africa.
Ministrul apărării naționale le-a mulțumit militarilor pentru eforturile pe care le depun zi de zi și pentru modul profesionist în care își desfășoară activitatea împreună cu colegii din țările aliate și partenere. În încheiere, ministrul apărării naționale le-a urat militarilor mult succes în misiunile pe care le îndeplinesc și a transmis mulțumiri familiilor acestora pentru susținerea moralului militarilor și sărbători binecuvântate.
Angel Tîlvăr: Sărbători liniștite! Familiilor dumneavoastră de acasă le urez, la rândul meu, și să vă întoarceți sănătoși, să vă aștepte cu bucurie, să vă reîntâlniți cu plăcere și să ne întâlnim la astfel de evenimente tot așa, în formulă completă, fără probleme de sănătate și de disciplină. Gândul bune tuturor și vă mulțumesc!
Edi Nicola (realizator rubrică): La rândul său, generalul Gheorghiță Vlad a evidențiat rezultatele bune raportate de comandanții detașamentelor care participă la misiuni în afara țării și a subliniat necesitatea păstrării unui nivel ridicat de vigilență 24 din 24.
Edi Nicola (realizator rubrică): Din capitala României mergem în Polonia, unde, săptămâna aceasta, s-a executat ceremonia de predare-primire a misiunii în cadrul Grupului de luptă NATO. Între detașamentul de apărare antiaeriană „Iron Cheetahs” rotația a 16-a și detașamentul de apărare antiaeriană „Gheparzii Transilvani” rotația 17-a.
Maiorul Daniel Vijulie, din cadrul detașamentului de apărare antiaeriană „Iron Cheetahs” ne va spune câteva cuvinte la final de misiune: Vreau să mulțumesc tuturor militarilor din detașament pentru dedicarea și profesionalismul de care au dat dovadă pe timpul misiunii, reprezentând astfel cu mândrie România.
Am întâlnit situații dificile, dar am depășit fiecare obstacol prin colaborare și solidaritate. Am învățat unii de la alții, am evoluat împreună și am construit nu doar o echipă, ci o adevărată familie. Această experiență ne-a unit și ne-a făcut mai puternici.
Edi Nicola (realizator rubrică): Mergem mai departe și ajungem în regiunea Kosovo, acolo unde România și-a asumat angajamentul de a contribui cu forțe la efortul comun de menținere a păcii în această zonă, în cadrul misiunii NATO KFOR.
În urmă cu trei săptămâni, un modul românesc generat de Brigada Multinațională Sud-Est din Craiova a fost dislocat în baza militară Camp Bondsteel. Militarii români încadrează comandamentul Batalionului 2 Multinațional ORF, structură militară mixtă din care mai fac parte militari din Albania, Bulgaria și Grecia. Vine cu detalii ofițerul de informare și relații publice al Batalionului 2 Multinațional ORF, căpitanul Florin Epure: Modulul de Stat Major din partea României este constituit din șapte militari. Trei dintre noi suntem la a doua misiune în teatrul de operații.
Lucrul în mediu multinațional ne ajută să înțelegem ce înseamnă conceptul de interoperabilitate, să deprindem cunoștințe noi, să relaționăm cu alte structuri din alte state, să împărtășim experiențe.
Edi Nicola (realizator rubrică): Militarii batalionului multinațional din cadrul operației EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina au derulat recent o serie de activități esențiale pentru consolidarea capacității operaționale și a cooperării internaționale.
Printre acestea s-a numărat un exercițiu specific ce a vizat dislocarea rapidă a trupelor dintr-un raion spre o zonă temporară de staționare, alături de militarii români și italieni ce fac parte din detașamentul de aviație EUFOR.
Locotenentul Magdalena Dăscălescu, ofițerul de informare și relații publice al batalionului multinațional din Bosnia și Herțegovina, cu ultimele detalii despre activitățile derulate în acest teatru de operații: Noua companie românească a desfășurat un exercițiu de integrare în baza Butmir, ce a constat în escortă VIP, identificarea și neutralizarea muniției neexplodate, dar și recunoașteri în teren pentru asigurarea zonei de aterizare a elicopterului MEDEVAC.
Activitățile au continuat cu trageri reale în poligonul Pazarici din Sarajevo, împreună cu militarii din Republica Moldova.