Şapte personalităţi au fost nominalizate pentru Premiul european Saharov 2014 pentru libertatea gândirii
Publicat de Monica Slavici, 29 septembrie 2014, 12:15
Acesti au fost aleşi de grupurile politice din Parlamentul European si prezentate la o şedinţă comună a comitetelor pentru Afaceri Externe şi Dezvoltare şi a subcomitetului pentru Drepturile Omului. Comitetele vor alege trei finalişti pe 7 octombrie.
Premiul Saharov, înființat in 1988, este acordat de Parlamentul European în fiecare an..
Fizicianul rus Andrei Dmitrievici Saharov (1921-1989), câştigător al Premiului Nobel pentru pace în 1975, s-a remarcat în primul rând ca inventator al bombei cu hidrogen.
Îngrijorat de implicaţiile muncii sale asupra viitorului omenirii, el a încercat să sensibilizeze publicul cu privire la pericolul cursei pentru înarmare nucleară. Eforturile sale s-au dovedit parţial un succes, odată cu semnarea Tratatului de interzicere a testelor nucleare în 1963.
În URSS, Saharov a fost considerat un dizident subversiv. În 1970, acesta a constituit un Comitet pentru apărarea drepturilor omului şi a victimelor proceselor politice.
Nominalizatii au ocupații diferite: cântăreț de rap, medic ginecolog, lider religios, jurnalist, dar apără cu toții drepturile omului.
Premiul Saharov recompensează personalităţile marcante care luptă împotriva intoleranţei, fanatismului şi opresiunii.
La fel ca şi Andrei Saharov, toţi laureaţii acestui premiu fac dovada curajului de care este nevoie pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţii de expresie.
Laureatul va fi decis de liderii grupurilor politice şi de preşedintele Parlamentului European.
Parlamentul acordă acest premiu pentru apărarea drepturilor omului, în valoare de 50 000 de euro, în cadrul unei reuniuni solemne care ale loc la Strasbourg, în jurul datei de 10 decembrie. Această dată corespunde zilei în care a fost semnată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a Naţiunilor Unite, în 1948.
Nominalizarile se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puțin 40 de eurodeputați.
Mahmoud Al ‘Asali, profesor de drept la Universitatea din Mosul, a luat poziție pentru drepturile creștinilor și a fost ucis în iulie, și Patriarhul catolic caldeean al Babilonului, Louis Raphael Sako, născut în Irak – au fost nominalizați pentru apărarea libertății religioase de către grupul Conservatorii și Reformiștii Europeni.
Cântăreții de rap Mouad Belghouate din Maro, Ala Yaacoubi din Tunisia și bloggerul egiptean Alaa Abdel Fattah – au fost nominalizați de grupul Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică
CHREDO, Open Doors, Oeuvre d’Orient și Aid to the Church in Need, organizații pentru protecția minorităților creștine – au fost nominalizate de Philippe Juvin și alți 60 de eurodeputați;
Mișcarea ucraineană proeuropeană EuroMaidan, reprezentată de jurnalistul Mustafa Nayem, (câștigătoare Eurovision) cântăreața Ruslana Lijiciko, activista Yelyzaveta Schepetylnykova și jurnalista Tetiana Cernovil – au fost nominalizată de Jacek Saryusz-Wolski și alți 52 de eurodeputați;
Activista americană născută în Somalia Ayaan Hirsi Ali, apărătoare a drepturilor femeii în societățile islamice, cunoscută și pentru că se opune mutilării genitale a fost nominalizată de grupul EFDD.
Denis Mukwege, medic ginecolog congolez, specializat în tratarea victimelor violurilor și fondator al spitalului Panzi din Bukavu,– a fost nominalizat de grupurile S&D și ALDE.
Leyla Yunus, din Azerbaidjan, activistă pentru drepturile omului și director al Institutului pentru Pace și Democrație, a fost nominalizată de grupul Verzilor.
Anul trecut, Premiul a fost acordat activistei pakistaneze pentru drepturile fetelor la educație Malala Yousafzaï