Corina Crețu a mers în acest weekend la Institutul Național Horia Hulubei pentru a vedea în ce stadiu se află proiectul ELI- NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics)
Publicat de Monica Slavici, 10 noiembrie 2014, 10:07
Aflată în România în prima sa vizită oficială în calitate de comisar european, Corina Crețu a mers în acest weekend la Institutul Național Horia Hulubei pentru a vedea în ce stadiu se află proiectul ELI- NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) .
Infrastructura Luminii Extreme- Fizica Nucleară este prima mare investiție a Uniunii Europene în infrastructura din cercetare în noile state membre.
Acesta reprezintă un foarte bun exemplu despre ce poate face România cu fonduri Regio, a declarat comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu.
Aflată la București în prima sa vizită oficială în această nouă calitate, aceasta i-a asigurat pe cei de la Institutul Național de Fizică și Energie Nucleară de tot sprijinul său.
„Veți avea în Comisia Europeană și în mine un sprijin constant pentru următorii cinci ani, în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea; există o nouă legislație în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru cercetare si dezvoltare. Este domeniul care se află pe primul loc în cele 11 obiective tematice ale UE care, în opinia noastră, sunt principalii factori care pot duce la creștere economică și la crearea de locuri de muncă.”
Corina Crețu a făcut și o mărturisire; s-a declarat bucuroasă că astăzi se află în poziția de a sprijini relansarea cercetării științifice în România și pentru că tatăl său a fost fizician.
Proiectul ELI-NP constă în construirea unui nou centru european de cercetare științifică, cu implicații aplicative în medicină sau industrie.
A fost început în 2013 și va fi finalizat în 2018.
Finanțarea este din fonduri europene.
Din cele aproape 360 milioane de euro prevăzuți pentru acest proiect, 180 de milioane sunt bani deja virați.