La începutul lunii februarie a fost prezentat raportul privind previziunile economice de iarnă
Publicat de Andrei Cretoiu, 10 februarie 2015, 07:45
La începutul lunii februarie, la Bruxelles, a fost prezentat presei din capitala europeană raportul privind previziunile economice de iarnă cu trimiteri la performanțele viitoare ale statelor membre, dar și cele ale Uniunii Europene în ansamblu. Cu detalii, Horia Daraban de la Radio România Iași.
În prezentarea sa, dar și prin răspunsurile la întrebările venite din partea jurnaliștilor, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, a conturat elementele economice definitorii ale Europei pentru următoarea perioadă. Ele sunt legate de creștere statele, de influențe limitate când se vorbește de evenimentele economice globale, cum este scăderea prețului țițeiului. Pierre Moscovici.
Revenirea treptată pe care am anticipat-o pentru Europa în 2014 a fost confirmată. Cu toate acestea, mai multe evenimente au intervenit și au dus la revizuirea ușor în sus a prognozelor noastre. Prețurile la petrol au scăzut brusc, euro s-a depreciat semnificativ, Banca Centrală Europeană a anunțat punerea în aplicare a unui nou program de a cumpărare de obligațiuni de stat, pentru a lupta împotriva inflației prea mici. Acești factori ar trebui să permită revenirea creșterii în UE și în zona euro în 2015 și 2016. Reducerea efectelor crizei, semnele de ameliorare pe piața forței de muncă, reformele structurale încep să dea roade, sunt toate elemente care vor consolida redresarea economică.
În procente, la nivelul Uniunii Europene, se estimează că, pentru prima dată după 2007, toate statele membre ar urma să înregistreze creştere economică în acest an, aceasta urmând să se accelereze în 2016. Pentru 2015, creşterea economică a UE şi a zonei euro este prognozată la 1,7%, respectiv 1,3%, urmând ca în 2016 să avanseze până la 2,1%, respectiv 1,9%. Un alt punct al prezentării a fost legat de sistemul bancar. Din nou, Pierre Moscovici
Revenirea sectorului bancar european și recuperarea consolidată sunt reflectate în condițiile de pe piață financiare, care s-au îmbunătățit și mai mult din toamna trecută. Împrumuturile bancare acordate sectorului privat continuă să fie slabe în zona euro, dar cu semne notabile de recuperare. Băncile apar acum într-o poziție mai bună pentru a sprijini creditarea, dar un nivel ridicat de credite neperformante rămâne o provocare în unele state membre. Relaxarea în continuare a standardelor de creditare și creșterea cererii de credite sugerează că, în 2015, creșterea creditării pentru corporațiile nefinanciare poate transforma pozitiv situația.
Legat de România, Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică în 2015 până la 2,7%, faţă de avansul de 2,4% pe care îl preconiza în luna noiembrie. De asemenea, consumul privat este aşteptat să rămână robust, pe măsură ce creşterea salariilor, inflaţia scăzută, scăderea dobânzilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii sunt factori care susţin puterea de cumpărare a gospodăriilor, se mai arată în raportul Comisiei Europene.