Parlamentul European a aprobat recent noi reguli menite să împiedice spălarea banilor
Publicat de Andrei Cretoiu, 26 mai 2015, 09:45
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie ca, din 2017, să pună la dispoziţia proprietarilor finali ai companiilor registre centrale în care aceştia au obligaţia să se înscrie.
Registrele respective vor putea fi consultate de către autorităţi, dar şi de către cetăţenii care au un interes legitim, ca, de ex. jurnaliştii de investigaţie.
Acestea sunt reguli prevăzute de cea de-a patra directivă împotriva spălării banilor, adoptată recent de Parlamentul European, care a aprobat şi un set de noi reguli pentru o mai uşoară identificare a transferului de fonduri.
Prezentă la dezbaterile din Parlament, Vera Jourova, comisar pentru justiţie, a declarat:
„ Aici nu este vorba doar despre a salva bani. Este vorba, aş putea spune, despre a salva vieţi omeneşti pentru că tranzacţiile financiare sunt de obicei sau foarte des primul semn că teroriştii atacă sau că un act terorist este pregătit.”
Comisarul pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Vera Jourova.
Noua directivă aduce precizări şi în privinţa „ persoanelor expuse politic”. În cazul acestora, dar şi al familiilor lor trebuie identificată sursa averii şi a fondurilor implicate în afacerile derulate de ei