Un nou studiu sprijină teza existenţei apei în stare lichidă pe Marte
Publicat de Mihaela Costache, 29 septembrie 2015, 08:00
Dungile de culoare închisă care apar pe suprafaţa planetei Marte ar putea fi cursuri de apă sărată, soluţie apoasă saturată în sare, arată noi date care susţin teza existenţei de apă în stare lichidă pe planeta roşie, condiţie prealabilă vieţii, relatează AFP şi EFE.
Analiza imaginilor captate de sonda Mars Reconnaissance Orbiter, lansată în 2005 este prezentată într-un studiu publicat luni în revista Nature Geoscience şi realizat de Lujendra Ojha, Mary Beth Wilhelm, de la Centrul de cercetări al NASA din Moffett Field (California, SUA), şi Alfred McEwen, cercetător la Universitatea din Arizona.
Autorii studiului declară că au găsit în acele urme semne ale prezenţei unor săruri minerale ‘hidratate’, care necesită apă pentru a se forma. „Aceste rezultate susţin ferm ipoteza că aceste linii conţin apă în stare lichidă în timpul sezoanelor calde de pe Marte şi aceasta în zilele noastre”, afirmă studiul.
Astrofizicienii au emis de multă vreme ipoteza că aceste urme care apar sezonier pot fi formate de curgeri de apă sărată pe planeta roşie. Liniile, care pot avea câteva sute de metri lungime şi cinci metri lăţime, apar pe pante de pe Marte în timpul sezoanelor calde, se lungesc şi apoi dispar când temperaturile scad.
Însă imaginile furnizate de Mars Reconnaissance Orbiter nu sunt suficient de precise pentru a furniza detalii, pixelii din acestea fiind mai mari decât lăţimea urmelor.
Oamenii de ştiinţă anunţaseră în luna aprilie, tot în Nature Geoscience, că pe suprafaţa planetei Marte se găseau şi percloraţi de calciu. Percloratul, tip de sare identic cu cel menţionat astăzi, este foarte absorbant şi coboară punctul de îngheţare a apei, astfel încât aceasta rămâne lichidă la temperaturi mai reci.
Noul studiu aduce noi dovezi ale existenţei acestor fluxuri de apă sărată.
Agenţia aerospaţială americană, NASA, a confirmat luni, într-o conferinţă de presă, că a găsit ‘cele mai solide dovezi’ de până acum privind existenţa apei în stare lichidă pe planeta Marte.