Comisia Juncker a împlinit un an de activitate
Publicat de Monica Slavici, 5 noiembrie 2015, 09:17
Comisia Europeană, organismul executiv al Uniunii Europene responsabil cu gestionarea bugetului UE, care vegheaza la realizarea interesului general al spațiului Europei Unite și inițierea legislației europene, a împlinit un an.
Cum a răspuns în aceste 365 de zile de mandat provocărilor și priorităților asumate aflăm de la dna Carmen Oprescu, responsabil networking în cadrul Centrului Europe Direct Craiova.
La începutul mandatului său, Comisia Juncker a elaborat un decalog de priorități pentru mandatul 2014-2019 pe care le-a prezentat Parlamentului European.
1. Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții
2. O piață digitală unică
3. O Uniune a Energiei solidă cu o viziune asupra politicilor de schimbare climatică
4. O piață internă mai corectă și de substanță, cu o bază industrială puternică
5. O Uniune Monetară și Economică de substanță și mai corectă
6. Un acord de liber schimb cu Statele Unite ale Americii care să fie rezonabil și echilibrat
7. O zonă de justiție și drepturi fundamentate bazată pe încredere reciprocă
8. Spre o nouă politică în domeniul migrației
9. Un actor global mai puternic
10. O Uniune a schimbării democratice
Un eveniment notabil pentru primul an de mandat al Comisiei Juncker îl reprezintă discursul de 77 de minute al șefului executivului european în care acesta a diagnosticat și s-a adresat fiecărui probleme europene. Şi-a exprimat dorința ca Parlamentul European să joace un rol mai important în consolidarea Uniunii Economice și Monetare.
În discursul său de la începutul lunii septembrie 2015, Juncker a declarat, vizibil emoționat, că “Nu prea există spirit european în această Uniune și nu prea există uniune în această Uniune”, remarcând că Europa nu poate să fie gazda tuturor nenorocirilor din lume”. El s-a referit atunci la problema migrației și a refugiaților prin trimitere la declinul demografic al Uniunii pentru a sensibiliza inflexibilitatea statelor și a mers chiar mai departe cu referirile la adresa statelor, declarând că ”atunci când se generează un venit trebuie plătită o taxă”.
Cât despre priorităţile pentru 2016 Comisia Europeană a prezentat, la începutul săptămânii trecute, programul de lucru pentru anul viitor, ce pune accent pe migrație, economie și probleme sociale, precum și pe energie și sustenabilitate.
În privința migrației Comisia intenționează să pornească două procese ce vor fi cu siguranță dezbătute aprig de către statele membre și europarlamentari.
Prima este un set de propuneri pentru o Gardă Europeană de protecție a granițelor și a coastei, pe lângă o consolidare a Frontex-ului.
Al doilea proces este o revizie generală a sistemului comun de azil pentru a corecta deficiențele și slăbiciunile in sistemul Dublin, inclusiv măsuri pentru a îmbunătăți Directiva Cartea Albastră.
Actuala Comisie Europeană își va exercita mandatul conform calendarului și reglementărilor existente până la 31 octombrie 2019.