Rolul UE în combaterea răspândirii Ebola
Publicat de Andrei Cretoiu, 18 ianuarie 2016, 09:30 / actualizat: 19 ianuarie 2016, 9:24
Joia trecută agențiile internaționale de presă transmiteau că Organizația Mondială a Sănătății a anunțat sfârșitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest.
Europenii s-au aflat în primele rânduri în efortul internațional de stopare a epidemiei, care a izbucnit în martie 2014.
Virusul Ebola a fost descoperit acum 40 de ani și a provocat de atunci mai multe episoade epidemic, însă această ultimă epidemie a fost cea mai gravă, aproape 30.000 de persoane fiind infectate în țările din vestul Africii. Dintre acestea circa 11.300 nu au mai putut fi salvate în ciuda tuturor eforturilor depuse de lucrători în domeniul sănătății din întreaga lume.
Comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, cel care coordonează riposta europeană la epidemia de Ebola, a declarat, într-o conferință de presă, că statele membre UE au trimis în zonă produse medicale, laboratoare mobile și specialiști epidemiologi.
De asemenea, UE a oferit finanțare pentru activitatea desfășurată în zonă de organizațiile non-guvernamentale și de către organisme ONU.
În total statele membre UE au mobilizat aproape 2 miliarde de euro în ajutor umanitar, expertiză tehnică, asistență pentru dezvoltare pe termen lung, în tratamente și cercetare în domeniul vaccinurilor.
Comisarul Christos Stylianides a subliniat că efortul se va concentra, în continuare, pe crearea unor mecanisme eficiente de alertă și răspuns în cazul unor noi epidemii:
„Împreună cu statele membre punem la punct un Corp Medical European prin care echipe medicale și echipamente din statele noastre membre pot fi utilizate rapid pentru a face față viitoarelor crize din domeniul sănătății. De asemenea, este necesar să ajutăm cele 3 țări să-și reconstruiască și să-și consolideze sistemele de sănătate și să investim în mecanisme eficiente de alertă și răspuns.”
Chiar în ziua în care se anunța faptul că transmiterea virusului Ebola a fost oprită în Africa de Vest, experţi de la OMS avertizau că există în continuare un risc ca febra hemoragică să reapară, având în vedere că virusul poate persista timp de până la 12 luni în sperma bărbaţilor care au supravieţuit epidemiei.
Doar o zi mai târziu, OMS confirma, într-un comunicat de presă, că a apărut un nou caz de Ebola în Sierra Leone, țară în care s-a considerat că epidemia a fost eradicată încă din 7 noiembrie 2015.
Din acest motiv oficialii UE au subliniat că angajamentul Uniunii de a sprijini țările cele mai afectate de epidemie rămâne ferm.
Vom sta în Liberia, Sierra Leone și Guineea atât timp cât va fi nevoie, spunea comisarul Christos Stylianides, care sublinia că este mai important decât oricând să fie ajutate cele trei țări pentru a reconstrui și consolida sistemele lor de sănătate întrucât aceste state rămân cu un risc ridicat de apariție de mici focare de Ebola.