Parlamentul European a prezentat raportul anual al Comisiei în domeniul concurenței
Publicat de Andrei Cretoiu, 22 ianuarie 2016, 10:30
Raportul anual al Comisiei în domeniul concurenței, pentru anul 2014, a fost prezentat săptămâna aceasta în Parlamentul European. A fost adoptată o rezoluție referitoare la banii recuperați de la o companie, care a încalcat normele privind ajutoarele de stat.Potrivit rezoluției votate marți, banii recuperați de la o companie care, conform CE, a încălcat normele privind ajutorul de stat, nu vor fi direcționați către statele membre unde se află respectiva companie, ei vor ajunge la bugetul UE sau în statele membre care au avut de suferit.
Raportul prezintă recomandări generale pentru îmbunătățirea concurenței și alege mecanismele privind practicile de impozitare corporativă și de sprijin al statului pentru bănci, în urma crizei financiare.
Margrethe Vestager, comisar european pentru competiție a declarat că trebuie să ne asiguram că legea concurenței este implementată într-un fel care să susțină viața de fiecare zi a cetățenilor. Companiile puternice, care au avut succes, nu trebuie să folosească greșit puterea lor. Pentru a menține piața deschisă, și pentru ca fiecare companie să aibă șansa sa de a-și atrage clienții.
Ea a mai spus: Apreciez viziunea globală conform căreia avem nevoie de o cooperare mai strânsă cu parlamentul European şi în domeniul legislativ, atât în cazul schimbului automaz de informaţii, cât şi atunci când este vorba despre plata impozitului pe profit, şi în situaţia în caresperăm să putem aborda următoarea chestiune: profitul se taxeayă acolo unde s+au făcut banii.
Am încercat să fim cât mai transparenţi, să publicăm deciziile imediat ce au apărut informaţiile confidenţiale, să fim mai transparenţi când e vorba de ajutorul statal, împuternicind statele memebre să ia mult mai multre deciyii singure şi pe de altă parte, să fie mai transparente apropo de felul în care sunt cheltuiţi banii contribuabililor.
Comisia se confruntă acum, în era globalizării și a economiei digitale, cu provocări mai mari decât în trecut. Este nevoie de noi reguli privind o impozitare echitabilă, poziția dominantă pe piață, oportunitățile de intervenție europeană și cooperarea internațională.
Deputații au cerut Comisiei să definească noi criterii de evaluare a dimensiunii pieței în zona digitală. Actuala cifra de afaceri globală nu este un criteriu suficient pentru a aprecia dacă, în urma unor fuziuni sau preluări, se ajunge la o poziție mail mult decât dominantă în economia digitală. Deputații consideră și că în cazul încălcării normele existente, amenzile trebuie aplicate nu numai persoanelor juridice, ci și persoanelor fizice responsabile, ca un factor de descurajare.
S-a mai fost solicitat Comisiei, de asemenea, clarificarea normelor și procedurilor pentru autorizarea unui ajutor de stat în domeniul privat.