Corina Crețu a lansat la Bucureşti proiectul pilot „Regiuni mai puţin dezvoltate”
Publicat de Andrei Cretoiu, 8 martie 2016, 09:30
Prin acest proiect, Comisia Europeană va sprijini regiunile care au un produs intern brut sub 50% din media Uniunii Europene pentru a identifica şi a depăţi blocajele cu care acestea se confruntă. Concret, este vorba de realizarea unor analizeşi expertize furnizate autorităţilor.
În perioada 2007 – 2013, au fost disponibile, prin politica de coeziune pentru regiunile mai puţin dezvoltate ale Europei, 231 de miliarde de euro.
Realitatea a demonstrat însă că aceste regiuni au înregistrat evoluţii diferite – deşi au beneficiat de sprijin asemănător din partea Uniunii, au căi diferite de dezvoltare: unele prosperă, altele rămân în urmă. România este primul stat membru în care este pus în practică acest proiect pilot, în regiunile Nord-Vest şi Nord-Est, acolo unde efectele unei economii slabe se simt direct la nivelul cetăţenilor. Proiectul pilot „Regiuni mai putin dezvoltate” se va derula, timp de doi ani şi va viza o mai bună utilizare a fondurilor europene.
Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu: “Realitatea ne-a demonstrat că aceste regiuni au înregistrat evoluţii diferite. De aceea, am lansat acest proiect specific denumit “Regiuni mai puţin dezvoltate” şi cred că va fi una dintre priorităţile mandatului meu deoarece ne aflăm la începutul perioadei de implementare a bugetului pentru 2014-2020, iar Comisia Europeană va încerca să colaboreze cu autorităţile naţionale, dar şi direct cu autorităţile locale pentru a identifica problemele de ordin structural care împiedică sau încetinesc absorbţia fondurilor europene.”
În funcţie de rezultate, proiectul va fi extins ulterior pentru a include şi alte regiuni din România, respective Sud, Sud-Vest şi Sud-Est, dar va fi implementat şi în Polonia. Pe de altă parte, comisarul european a atras atenţia guvernului de la Bucureşti că nu a trimis încă la Bruxelles documentaţia necesară pentru finanţarea construirii a trei mari spitale regionale la Cluj, Iaşi şi Craiova, desi a trecut aproape un an de când au fost lansate proiectele.
Corina Cretu a transmis îngrijorarea Comisiei Europene faţă de ritmul lent cu care România deschide sesiunea de proiecte pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Oficialul european a avertizat autorităţile că, pe termen scurt, există riscul de a pierde 3,4 miliarde de euro daca nu se iau măsuri imediate. Reţelele de transport, programele de reciclare a deşeurilor şi infrastructura în sănătate au fost printre proiectele care nu produc rezultatele aşteptate.
Necesitatea unei planificări strategice şi a unei mai bune pregătiri a proiectelor pentru ca 2016 să nu fie un an pierdut în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene ar trebui să reprezinte principala prioritate pentru autorităţile române, a mai precizat comisarul european.
În cadrul proiectului pilot „Regiuni mai puţin dezvoltate”, experţi ai Direcţiei Generale pentru Politică Regională din Comisia Europeană (DG REGIO) vor găsi, împreună cu autorităţile române, pentru fiecare regiune în parte, cele mai bune soluţii pentru implementarea cu succes a proiectelor cu finanţare europeană, în beneficiul direct al cetăţenilor.
Experţii Comisiei vor analiza caracteristicile macroeconomice, stadiul reformelor administrative, guvernanţa locală şi investiţiile din regiunile cuprinse în proiect.