De la jumătatea lunii iunie 2017 tarifele de roaming vor deveni istorie
Publicat de Andrei Cretoiu, 27 septembrie 2016, 10:30
De la jumătatea lunii iunie 2017 tarifele de roaming vor deveni istorie. Mai mult decât atât, operatorii de telefonie se vor putea proteja împotriva abuzurilor, în cazul celor care se abonează mai ieftin în unele ţări, dar trăiesc de fapt în ţări cu servicii mai scumpe.
Fără tarife de roaming în Uniunii Europene de la jumătatea anului viitor. Comisia Europeană garantează că din iunie 2017 nu se vor mai percepe altfel de taxe pentru europenii care călătoresc într-un alt stat membru. Bruxellesul va introduce însă şi un mecanism împotriva celor care vor să abuzeze de sistem. Astfel că operatorii de telefonie mobile vor putea să verifice modul de consum al abonaţilor, dar nu vor putea să impună limite de timp.
Vor putea să verifice spre exemplu, dacă un consum în țara de rezidență nu este insignifiant comparativ cu consumul din străinătate, spune comisarul european pentru economia digitală, Gunther Oettinger.
Există diferenţe foarte mari de preţ în telecomunicaţii, în Europa. În Letonia, de exemplu, serviciile sunt mai ieftine decât în Irlanda, adică putem considera acest lucru ca un abuz dacă un olandez telefonează de la Dublin sau la Dublin, la preţul din Letonia? Ce se întâmplă? Însă dacă un leton călătoreşte şi sună undeva, dacă nu este la el acasă plăteşte mult mai mult decât un irlandez.
Deci trebuie ca operatorii de telefonie mobile să asigure o funcţionare durabilă a sistemului şi noi să putem să telefonăm cu aceelaşi SIM, fără să trebuiască să plătim mult mai mult în funcţie de locul de unde folosim SIM-ul.
Cei care călătoresc în scop de afaceri sau de plăcere, trebuie să poată să folosească telefonul, indiferent de durata pe care o petrec în străinătate.
Şi de fapt de ce ar trebui să impunem o durată a călătoriei – două săptămâni sau patru săptămâni. Trebuie să facem propuneri suplimentare, iar autorităţile de reglementare vor putea să verifice situaţia de la caz la caz.
În cazul unor suspiciuni de abuz, operatorii de telefonie mobile vor trebui mai întâi să alerteze abonatul, iar ulterior vor putea să îi impună tarife de roaming de 4 eurocenţi pe minut de apel vocal şi un eurocent pentru un SMS. Prin fixarea acestor praguri, Uniunea Europeană vrea să evite situaţiile de abuz, în special posibilitatea ca o persoană că cumpere un SIM într-o ţară în care tarifele sunt mai mici pentru a putea utiliza smartphone-ul pe întreaga perioadă a anului într-o altă ţară.
Până în luna decembrie, Comisia Europeană va înainta o propunere legislativă care va trebui mai întâi să fie aprobată de ţările membre