Comisia Europeană propune noi norme de protecție a vieții private pentru toate comunicațiile electronice
Publicat de Andrei Cretoiu, 16 ianuarie 2017, 17:31
92 % dintre cetățenii europeni confirmă că este important ca email-urile și mesajele lor online să rămână confidențiale. Cu toate acestea, actuala Directivă Europeană asupra confidențialității comunicațiilor electronice se aplică numai operatorilor de telecomunicații tradiționale.
În condițiile în care comunicațiile electronice pot dezvălui informații extrem de sensibile despre o persoană sau despre afaceri, protejarea datelor este esențială pentru încrederea consumatorilor.
Andrus Ansip, vicepreședintele responsabil de piața unică digitală: ”Dacă dorim să folosim eficient informațiile, fiecare dintre noi trebuie aibă încredere că datele personale sunt protejate. Acesta este motivul pentru care Comisia propune noi norme privind protecția vieții private și a informațiilor electronice, pentru cetățeni și pentru mediul de afaceri. Propunerea noastră se bazează pe cele mai înalte standarde ale Regulamentului general privind protecția datelor, adoptat anul trecut.”
Protecția vieții private va fi garantată atât în ceea ce privește conținutul, cât și metadatele provenite din comunicațiile electronice, de exemplu, timpul și locul unui apel. Ambele au o componentă înaltă de confidențialitate și, în acord cu normele propuse, va fi necesar caracterul anonim, dacă utilizatorii nu și-au dat consimțământul, cu excepția cazului în care aceste date sunt necesare, de exemplu, pentru facturare.
Andrus Ansip: ”Propunerea noastră va garanta confidențialitatea, atât pentru conținut cât și pentru metadatele derivate din comunicațiile electronice – de exemplu, ora și locația unui apel. Oamenii vor avea întotdeauna dreptul de a spune „da” sau „nu” atunci când este vorba de utilizarea datelor personale. Acest lucru se aplică indiferent dacă este vorba despre conținutul mesajelor sau despre informațiile suplimentare. Și același lucru este valabil și pentru accesul la informațiile stocate în propriile dispozitive mobile.”
Noile propuneri interzic comunicațiile electronice nesolicitate, realizate prin orice mijloace, de exemplu prin e-mail-uri, SMS-uri și, în principiu, și prin apeluri telefonice, dacă utilizatorii nu și-au dat consimțământul.
Andrus Ansip: ”Consimțământul utilizatorului este de o importanță capitală. Noile noastre reguli nu se vor aplica doar la serviciile tradiționale, cum ar fi cele de voce sau SMS-uri,ci și la serviciile de comunicații bazate pe internet sau oricare alte servicii electronice care permit comunicarea.”
Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să lucreze rapid și să adopte aceste propuneri până la data de 25 mai 2018.