Moduri netradiţionale pentru a vopsi ouăle de Paşte
Publicat de Mihaela Costache, 13 aprilie 2017, 13:30
În Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle pentru Paşte. Majoritatea apelează la vopseaua din comerţ, însă există şi modalităţi mai puţin obişnuite pentru a obţine cele mai frumoase culori, cu cele mai inedite nuanţe.
Există câteva secrete pentru a avea pe masa de Paşte cele mai originale ouă.
Unul dintre acestea constă în adăugarea unei linguri sau două de ulei în vopseaua pregătită pentru ouă.
Uleiul nu permite vopsirea uniformă, astfel încât se obţin modele foarte interesante.
Dacă ouăle sunt scufundate în mai multe nuanţe de vopsea, culoarea de la final va fi cu adevărat deosebită.
Un alt mod netradiţional de a vopsi ouăle garantează obţinerea aşa-numitului efect marmorat.
Pentru aceasta, ouăle se înfăşoară în coji de ceapă roșie, fiind folosite doar cele exterioare, şi sunt legate strâns într-o bucată de ciorapi de damă.
Ouăle se fierb astfel timp de zece minute, apoi sunt scoase din apă și lăsate la răcit. După aceea, se înmoaie în vopsea pentru circa cinci minute.
Ciorapul şi cojile de ceapă se înlătură numai după scurgerea completă şi uscarea ouălor.
Un alt efect deosebit se obţine folosind dantelă veche, al cărei model se va imprima pe coaja ouălor.
Acestea se învelesc în bucăţi de dantelă, se leagă strâns, apoi se introduc în vopsea, unde se lasă să stea vreo 10 minute.
Dantela se îndepărtează după scurgerea şi uscarea completă.
Un alt efect foarte frumos şi inedit se obţine cu ajutorul unor cravate vechi din mătase.
Ouăle se învelesc în bucăţi de material şi se fierb în apă cu oţet. În timpul fierberii, nuanţele din bucată de mătase se imprimă pe coaja ouălor, obţinându-se culori foarte frumoase.
RADOR