Adio locuinţă în Reşiţa, dacă nu plantezi
Publicat de adinaiftime, 14 iunie 2017, 09:00
Nu plantezi, adio locuinţă în Reșița.
În Reşiţa, nu se vor mai elibera autorizaţii de construire, dacă proprietarii sau dezvoltatorii nu-şi iau angajamentul că vor sădi pomi fructiferi sau ornamentali. Hotărârea vine în contextul în care autorităţile locale trebuie să ia măsuri pentru crearea de spaţii verzi, a folosirii raţionale, a regenerării şi protecţiei eficiente a mediului. Astfel, persoanele fizice sau juridice care solicită eliberarea unei astfel de autorizaţii trebuie să prezinte, pe lângă documentele solicitate de lege, şi un angajament de plantare de pomi fructiferi sau arbori ornamentali.
Câţi copaci plantăm?
Pentru locuinţele unifamiliale se vor planta minim trei astfel de pomi, pentru cele colective- minim unul pentru fiecare apartament sau garsonieră, iar pentru alte categorii de obiective- câte unul prentru fiecare 100 de metri construiţi.Totodată, pentru fiecare pom tăiat de pe amplasamentul viitoarei construcţii, se vor planta alţi doi. În acest caz, la documentaţia depusă se voranexa şi fotografii cu pomii care urmează să fie tăiaţi, care vor include şi reperele pentru identificarea poziţiei acestora.
Achiziţionarea materialului dendrologic se va face de beneficiarul autorizaţiei, iar primăria municipiului va pune la dispoziţia solicitanţilor instrumentele de lucru necesare şi va asigura prin personalul de specialitate sprijin şi îndrumare.
Pentru a se verifica dacă obligaţia a fost dusă la îndeplinire, la încheierea procesului verbal de recepţie a lucrărilor, se vor anexa fotografii cu arborii plantaţi.
Nu respecţi angajamentul, plăteşti.
Nerespectarea angajamentului de plantare se lasă şi cu amenzi de 1.000 pentru persoanele fizice şi 2.500 pentru cele juridice, şi plata materialului săditor şi a manoperei de plantare, ca sancţiune complementară. Deci , nu plantezi, adio locuinţă.
Şi autorităţile vor pune umărul pentru o „Reşiţă verde”.
Hotărârea consilierilor face parte dintr-un regulament pentru proiectul ”Reşiţa Verde” care prevede obligaţia autorităţilor locale de a lua măsuri pentru crearea, organizarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, prin transformarea terenurilor neproductive, a altor terenuri eliberate de construcţii ori prin aplicarea de metode alternative, pe baza unor proiecte de peisagistică. Totodată, acestea sunt obligate şi să asigure finanţarea materialului dendricol şi a lucrărilor aferente necesare.