Guvernul a aprobat normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit
Publicat de Andrei Cretoiu, 22 mai 2014, 10:00 / actualizat: 28 mai 2014, 1:23
Guvernul a aprobat normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit dar si pentru taxa pe stalp. Scutirea se aplică începând de la 1 iulie. Un investitor care pune în funcţiune un echipament în trimestrul IV 2014 poate aplica scutirea pentru profitul realizat în trimestrele III şi IV 2014. Au fost aprobate și normele în baza cărora va fi colectată așa-numita taxă pe stâlp, adică impozitul pe construcții speciale.
Prima plată trebuie făcută până pe 26 mai. Taxa este de 1,5% din valoarea construcţiei. Vizate sunt, între altele, centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, construcţii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste şi platforme, sonde de ţiţei și gaze, coşuri de fum şi turnuri de răcire și cabluri aeriene de telecomunicaţii. Termenul de platã al asa numitei taxe pe stâlp de cãtre persoanele juridice expirã la sfârsitul sãptãmânii.
Guvernul a instituit impozitul în noiembrie si a aprobat normele de aplicare acum douã zile. Reprezentantii investitorilor sustin cã acestea nu au adus clarificãrile pe care le astepatu. În plus, ei atrag atentia cã, în forma actualã, impozitul va avea un impact social negativ. Investitorii cer eliminarea taxei, sau mãcar reducerea cotei de impozitare de la 1,5% la 0,5%. Taxa pe stâlp înseamnã impozitul pe constructii speciale, care înainte erau exceptate si trebuie plãtit de toate persoanele juridice, mai putin de institutiile publice si institutele de cercetare de interes national.
De asemenea, actualul Guvern a adoptat recent, trei masuri speciale. Asistentii medicali generalisti, moasele si asistentele medicale se vor pensiona la varsta de 65 de ani. Dacã nu doresc acest acest lucru pot cere pensionarea în baza Legii 263 din 2010. A mai fost adoptata si eliminarea obligatiei pentru persoanele cu handicap de a se mai prezenta la reevaluãri, includerea pe lista compensatelor a unor noi medicamente absolut necesare.
Totodata, salariile bugetarilor vor creşte de la 1 ianuarie 2015, a anunţat ministrul muncii, Rovana Plumb. Ea a precizat că banii pentru majorările salariale provin din combaterea mai clară şi mai aplicată a evaziunii fiscale, din creşterea colectării la buget şi din reducerea fiscalităţii de pe piaţa forţei de muncă. Rovana Plumb a mai spus că vor beneficia de majorarea salariului minim pe economie aproape 1.200.000 de persoane, din care aproape 300.000 lucrează în sistemul bugetar