La Galați s-a deschis Reuniunea aniversară dedicată înființării Clubului Internațional al Mării Negre
Publicat de adinaiftime, 8 octombrie 2017, 09:30
La Galați s-a deschis, vineri, Reuniunea aniversară dedicată celei de-a XXV-a aniversări a înființării Clubului Internațional al Mării Negre, o organizație nonguvernamentală internațională, creată în 1992, la Odessa, în Ucraina, cu scopul de a aduce alături orașe, și mări și oameni din zona Mării Negre.
Statele membre speră să accepte mai ușor fonduri europene, pentru dezvoltarea proiectelor regionale.
Prin intermediul Clubului Internațional al Mării Negre, Galațiul ar putea accesa proiecte transfrontaliere pentru dezvoltarea turismului și infrastructurii locale.
Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului, oraș care deține președinția Clubului Internațional al Mării Negre: Încercăm să punem bazele unei colaborări transfrontaliere, în mod special cu orașul Varna, din Bulgaria. Urmează împreună să demarăm pentru atragerea de fonduri europene a unor proiecte comune Galați-Varna, de la partea de turism, inclusiv la infrastructură.
Clubul Internațional al Mării Negre ar putea trage fonduri nu doar pentru consolidarea falezei Dunării de la Galați, de pildă, ci și pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pe apă, ce face legătura între România și Ucraina.
Natalia Budescu, Euroregiunea Dunărea de Jos: Sunt două linii de finanțare care urmează să fie deschise pe două programe de finanțare, unul este România – Moldova și unul România-Ucraina. Bugetele deschise pe Ro-Ua sunt de 66 de milioane de euro și pe România-Moldova avem 89,1 milioane euro. Spre deosebire de alte linii de finanțare, acum sunt deschise și variante de infrastructură. Discuțiile pe care le știm noi până în acest moment sunt cele relaționate de România-Ucraina și finanțarea pe transport ar fi acele treceri bac care să fie Orlovka-Isaccea și Ismail-Tulcea.
Un astfel de proiect, gândit pentru prima oară în 1998, la înființarea Euroregiunii Dunărea de Jos, structură de cooperare transfrontalieră între România-Ucraina și Republica Moldova ar putea avea succes prin intermediul Clubului Internațional al Mării Negre, condus în ultimii doi ani de Galați.
Emil Rapcea, consulul României la Odessa: Această reuniune are o semnificație, o simbolică deosebită, pentru că se desfășoară într-un context internațional la Marea Neagră nu tocmai simplu, uneori tensionat. Dar, această apropiere pe care a determinat-o președinția executivă a Clubului la Marea Neagră nu face decât să ne cunoaștem mai bine, să ne apropiem și să dezvoltăm o cooperare și un parteneriat dincolo de tensiunile care poate ar putea afecta mediul la Marea Neagră. Pas cu pas, lucrurile determină o mai multă înțelegere, mai multă încredere și mai multă prietenie.