Un secol de la Marea Unire. File din istoria zbuciumată a Dobrogei, în perioada Primului Război Mondial
Publicat de adinaiftime, 30 octombrie 2017, 20:00
La Biblioteca Județeană „I. N. Roman“ din Constanța s-a desfășurat vineri Simpozionul Internațional „Dobrogea în Contextului Primului Război Mondial“.
Invitații au vorbit despre situația grea a dobrogenilor după înfrâgerea suferită de trupele române de la Turtucaia, despre sărăcie, foamete, dar și curajul strămoșilor noștri aflați după 1916 pe câmpul de luptă.
Istoricul Valentin Ciorbea, co-autor al volumului lansat vineri „Dobrogea în Contextului Primului Război Mondial“ a declarat cât de importantă a fost implicarea dobrogenilor în contextul primei conflagrații mondiale.
„Situația Dobrogei în Primul Război Mondial nu a fost fericită deloc, pentru că, după bătălia de la Turtucaia, ușor-ușor, spre sfârșitul anului 1916 am pierdut-o (n.red. regiunea Dobrogei) ocupată, jefuită, chinuită, cu populație plecată în exil și așa mai departe, mai puțin Delta Dunării, care a rămas sub ocupație românească. Asta încercăm să arătăm la 100 de ani de la bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz“, a afirmat profesorul universitar Valentin Ciorbea.
Istoricul spune că proiectul are ca obiectiv în primul rând prezentarea volumului, în care se regăsesc cercetări științifice ale unor academicieni români cum este de exemplu academicianul Dan Berindei.
Și diplomatul Dorin Popescu prezent la eveniment a precizat pentru Radio Constanta că fără sacrificiul ostașilor dobrogeni nu s-ar mai fi putut vorbi, mai tarziu, despre România Mare.
„În primul rând nu am fi avut nu numai rezultatele Primului Război Mondial, n-am fi avut înalta elevație, înalta aristocrație, înaltul spirit de sacrificiu al strămoșilor noștri pentru România în evenimentele istorice care au avut loc în urmă cu 100 de ani; dacă nu ar fi existat spiritul de sacrificiu, spiritul de dăruire, generozitate al strămoșilor noștri din Dobrogea. Ca atare, nu am fi existat, nu ar fi existat Centenarul Reîntregirii, nu ar fi existat cele trei uniri din 1918, fără aportul semnificativ inclusiv cel legat de tributul de sânge al strămoșilor noștri dobrogeni“, este de părere diplomatul Dorin Popescu.