Autoritatea fitosanitară nu vrea să revină în subordinea Direcțiilor agricole
Publicat de adinaiftime, 7 noiembrie 2017, 13:00
Mai mult, iniţiativa legislativă de desfiinţare a Autorităţii Naţionale Fitosanitare încalcă două directive europene, a declarat liderul Sindicatului Naţional Fitosanitar (SNF), Carmen Medar.
Ea a precizat că a fost depusă o iniţiativă legislativă în Senat de trecere a unităţilor fitosanitare judeţene în subordinea Direcţiilor pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală:
”Preluarea de către direcțiile agricole a oficiilor fitosanitare este de fapt chiar desființarea Autorității. În teritorii, activitatea va fi preluată de către direcții iar sarcinile de serviciu vor fi date de către Autoritatea Națională Fitosanitară. Momentan, Autoritatea Națională Fitosanitară funcționează în urma unor reglementări ale Uniunii Europene, prin Directivele 29 din 2000 și 218 din 2009, care prevăd un cadru unitar în domeniul fitosanitar.”
Începând de anul viitor, direcțiile fitosaniare ar putea să-și piardă autonomia juridică, a precizat la rândul său coordonatorul Unității Fitosaniare Mureș, Marian Pogăcean.
El a explicat că Mureșul este o unitate de excepție, care deservește 15 județe, fiind singura din țară cu două laboratoare și cu cel mai mare număr de personal:
”Formula actuală, prin care noi suntem în subordinea directă a Autorității Naționale Fitosanitare e foarte bună, pentru că suntem în subordinea cuiva care este de meserie cu noi și care înțelege fenomenul. Pe când, dacă suntem în subordinea Direcției de Agricultură, e greu să explic de ce îmi trebuie mai mult curent, gaz, de ce îmi trebuie reactivi standard, de ce îmi trebuie bani de acreditări. În toate țările Uniunii Europene, această activitate fitosanitară este instituționalizată în unități specializate care la noi este Autoritatea Națională Fitosanitară.”
Acest proiect vizează unităţile din 41 de judeţe, a spus Marian Pogăcean.
El a explicat că unităţile fitosanitare asigură sănătatea plantelor și controlul utilizării pesticidelor, la fel cum direcţiile sanitar-veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asigură sănătatea animală şi a produselor de origine animală.