Vieți salvate de companiile care au redirecționat 20% din impozitul pe profit
Publicat de adinaiftime, 19 decembrie 2017, 11:29
În România, unul din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de asistență medicală adecvată încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon). Numai din fondurile colectate între 2012 și 2016 din redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, Organizația Salvați Copiii România a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de 1.245.700 de euro.
Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.
Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2017.
În Regiunea Nord-Vest, rata mortalității infantile în regiune este, în medie, de 7,4 la mia de nou-născuți vii, dar se înregistrează un decalaj mare între județul Cluj, unde rata mortalității infantile a scăzut considerabil (4,7 la mie în 2016, față de 7,1 la mie, în 2015), și Satu-Mare, unde rata mortalității infantile a fost una dintre cele mai ridicate din țară (11,4 la mie, în 2016, în creștere față de anul 2015 – 9,2 la mie). Județele Bihor si Bistrița-Năsăud păstrează valori similare cu anul trecut, respectiv 8,9 și 7,2 la mia de copii născuți vii.
Numai în această regiune, Organizația Salvați Copiii România a dotat cu 15 echipamente medicale, imperios necesare supravieţuirii nou-născuţilor din secțiile de neonatologie din localităţile Oradea, Cluj-Napoca, Baia-Mare, Zalău, Satu-Mare. În total, investiția s-a ridicat la suma de 101.000 euro.