Miercurea Strâmbă
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 21 februarie 2018, 05:00
Ziua se numeşte Miercurea Strâmbă sau Miercurea Frumoasă. Legenda spune că era o babă care „strâmba” pe orice femeie care lucra în această zi. De-asta-i strâmbă! Dar frumoasă? Că babă frumoasă şi copil cuminte nu s-au prea văzut. Şi totuşi, cât de strâmbă ar fi, Sfânta Miercuri va ajuta orice creştin dacă a respectat ziua cu nelucru.
(varianta audio a rubricii)
Se spune că sunt 24 de vămi prin care trece sufletul în drumul său spre rai. Dacă „ai păzit Miercurea Strâmbă”, Sfânta Miercuri te ajută să treci cu uşurinţă prin toate vămile. Cazne nu sunt doar aici pe pământ, cazne sunt şi pe drumul Dalbului Călător până se aşază în locul de linişte şi cu verdeaţă. Fiecare vamă e o-ncercare. Bănuţii aruncaţi la răscruce în drumul spre „casa cu trei ferestruici” ajută la plata vămilor, iar Sfânta Miercuri, dacă a fost respectată Miercurea Strâmbă face trecerile mai uşoare!
Dar, spun bătrânele, când încalci regulile primeşti semn de Sus. Cine nu ţine Miercurea Strâmbă i se strâmbă gura. Se spune: I-a strâmbat gura, I-a luat gura! Şi ce poate fi mai frustrant pentru o femeie decât să i se ia gura!
E ziua când nu se spală rufe şi nu se descântă în nici un fel. Cine toarce, din uitare, spre seară bine e să facă o păpuşă din cârpe şi să o arunce în răscruci, să i se strâmbe ei gura.
Strâmbătura poate fi preîntâmpinată. Babele ştiu de iarba Sfintei Miercuri. Se fierbe iarba şi se bea. Nu se mai lipeşte strâmbarea-n veci! De-asta se şi zice ca mulţumire: Leac şi babii colac! – dar babă mulţumită n-o să pomenim!
Dar dacă Strâmbătura s-a lipit, gura s-a strâmbat şi femeia e ca şi pocită în viaţa de-aici? Tot babele ştiu practica magică: se strâng trei femei cu numele de Maria. Acestea o iau pe femeie şi se duc la un pârâu din apropiere. Iau cu ele şi un război, pe care îl aşază pe pârâu. Pe cea cu gura strâmbă o pun pe scaunul războiului. Fiecare dintre cele trei Marii intră în război şi zice de trei ori vorbele: „I înainte, i îndărăt, gura cutărei femei să vină la loc”. După fiecare zicere trage cu spata. După ce fiecare a zis vorbele de mai sus de câte trei ori, fărâmă războiul şi pleacă acasă, unde încetul cu încetul, gura bolnavei vine la loc.
Şi aşa Sfânta Miercuri e îmbunată. Miercurea Strâmbă e ştiută şi de Miercurea Frumoasă. Nu c-ar fi baba strâmbă frumoasă, ci pentru că e miercurea pe care o ţin fetele, făcându-se frumoase, în credinţa că aşa vor fi peste an. Dar, cât ar fi de frumuşele făr’ de cutia cu boiele? Se şi spune că dacă vrei să vezi cât de frumoasă e o femeie, s-o vezi dimineaţa, când se trezeşte. Şi dacă vrei să vezi cum va fi mai târziu, să te uiţi la soacră, nu neapărat dimineaţa, că uiţi de orice sărbătoare! Se spune: cum e mă-sa, aşa va fi şi fi-sa! Uneori se mai sare-n neam!, Asta-i toată speranţa ginerelui!
Text şi lectură: Gabriela Rusu – Păsărin, realizator, Departamentului Studiourilor teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune