Sărbătoare în Centrul Istoric al Bucureştilor
Publicat de Dan Boanţă, 5 decembrie 2018, 12:59 / actualizat: 5 decembrie 2018, 14:22
Într-un decor de epocă, păstrând ascunsă multă istorie a Bucureștiului de altă-dată, a fost organizată în perioada 15 septembrie – 10 noiembrie, în Centrul Istoric (zona Băncii Naționale), expoziția “România 100 – Eu aleg România”.
Evenimentele organizate și-au dorit redescoperirea a 100 de momente esențiale din istoria românilor. Bucureștenii și nu numai au putut afla totu ldespre construirea unei naţiuni unite, puternice, demne şi independente, 100 de momente definitorii din istoria românilor pentru Centenarul României.
Amfitrion al evenimentului a fost București FM, postul public de radio al Capitalei.
Seria evenimentelor a fost deschisă cu defilarea Asociației ”6 Dorobanți”, primul grup de reconstituire istorică din România, care comemorează tradițiile Regimentului 6 Dorobanți ”MihaiViteazu”, una din cele mai prestigioase unități ale armatei române, componentă a garnizoanei București.
”A fost un eveniment în primul rând emoționant! Să vezi și să atingi costume despre care doar ai citit în cărțile de istorie este un lucru pe care îl poți descrie foarte greu în cuvinte”, spune Flavia Voinea – managerul București Fm.
În toată această perioadă, în fața a sute de oameni, istoria a revenit la viață.
Turiști și bucureșteni, copii și persoane de toate vârstele au asistat fascinați la povestea uniformelor militare. Cei care le-au îmbrăcat, membrii Asociației „6 Dorobanți”, nu sunt militari de carieră, ci oameni pasionați de istorie: arhitecți, ingineri, elevi, studenți. Cu ajutorul lor, cei prezenți au aflat simbolistica uniformelor, anul de proveniență, gradul afferent și detalii din istoria anilor prezentați.
Cu fiecare eveniment, Bucuresti FM a oferit șansa trecătorilor din Centrul Vechi al Capitalei să deslușească multe dintre tainele unor meșteșuguri. Unul dintre ele, modelatul în lut. Trecători de toate vârstele dar și de naționalităti diferite, chinezi, tunisieni, englezi, spanioli și irlandezi au acceptat imediat invitația noastră. Ideea de a construi din lut obiective istorice, turistice sau culturale din toate zonele țării a entuziasmat audiența, vizitatorii fiind incântați mai întâi de idée aîn sine, apoi de lucrul cu un material atât de versatil.
Așadar, am sărbătorit inedit Centenarul în Centrul Vechi al Capitalei.
Momentele de dans și de muzică au însuflețit zona veche a orașului.
Unul dintre cei mai în vogă și iubiți artiști de la noi, Liviu Teodorescu, a susținut un concert stradal spre deliciul publicului care s-a bucurat de piesele lui.
,,Mă bucur să fiu parte din evenimentele organizate de București FM şi vă mulţumesc pentru invitaţie. Vă mărturisesc că am mai trecut înainte pe aici şi am admirat expoziţia ,,România 100 – Eu aleg România”. Este o iniţiativă minunată într-un an special”, a spus el.
Concertul său a adunat o mulţime de oameni încă de la primele acorduri, dar şi fanii fideli l-au susţinut.
,,Au venit fani de-ai mei pe care îi recunosc de pe Instagram. M-am bucurat să îi pot avea aproape”.
Concertul a fost urmat de momentul lunii, un flashmob impresionant organizat de copiii de la Școala de arte Oana Ionită care au marcat momentul lunii printr-un impresionant flashmob.
Oameni de toate vârstele au scos telefoanele mobile şi au început să danseze sincron cu puştii care i-au cucerit de la primul pas. Oana Ioniţă a pregătit acest moment în aproximativ 3 săptămâni. Aproximativ 50 de copii au dansat pe melodia ”Hora la Romani” a trupei Hora, în fața bucureștenilor, dar și a turiștilor încântaţi care au fost în Centrul Istoric al Capitalei.
Un alt eveniment marca București FM a încălzit Centrul Vechi al Capitalei!
Maria Gheorghiu și Radu Grătianu au oferitun moment de excepție ascultătorilor București FM și trecătorilor din zona istorică a orașului: un concert dedicate Centenarului Marii Uniri. Timp de o oră, cei doi au adus în fața publicului proiectul “Lavanda și Tricolor”, foarte apreciat de cei care l-au văzut pană acum. Pe lângă piesele proprii, Maria nu a uitat nici cântecele patriotice care îi însoțeau pe soldați când porneau la luptă: CÂNTĂ CUCU BATĂ-L VINA sau DRUM BUN, TOBA BATE.
Cei prezenți au primit steaguri tricolore din partea echipei, steaguri purtate cu mândrie în cinstea Centenarului.
“România 100 – Eu aleg România” este un proiect cultural Radio România finațat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, care s-a desfășurat în București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Reșița, Tg. Mureș, Timișoara, Arad, Sibiu şi Sighetu Marmației.
https://www.youtube.com/watch?v=eEbdvuyjjcI
https://www.youtube.com/watch?v=sohKfUU3vxg
https://www.youtube.com/watch?time_continue=23&v=SRT6AHiHmO8
Editor: Dan Boanță