“Dobrogea e colţul nostru de Asie” Nicolae Iorga
Publicat de Dan Boanţă, 5 decembrie 2018, 13:20
12 mari orașe, unde Radio România are studiouri teritoriale și stații locale – București, Constanța, Iași Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Reșița, Brașov, Sibiu, Arad și Sighetu Marmației – găzduiesc expozițiile România 100 – Eu aleg România.
„România 100 – Eu aleg România. Istoria românilor în 100 de momente esențiale“. Acesta este numele expoziției pe care Radio Constanța a inaugurat-o în luna septembrie, lângă statuia „Victoria“, creație a lui Boris Caragea, din Parcul Arheologic.
Evenimentul, ne oferă prin cele 100 de fotografii inedite însoțite de texte descriptive, o imagine a României care ne conferă identitate. O imagine de ansamblu a unei țări, cu o istorie zbuciumată, bogată în vestigii arheologice și în monumente de arhitectură. Dintre acestea, amintim doar câteva care au legătură cu spațiul dobrogean: faimoasele statuete „Gânditorul“ și „Perechea sa“ aparținând culturii Hamangia, considerate capodopere ale artei neolitice, „Tropaeum Traiani“, monumentul triumfal de la Adamclisi, considerat de Grigore Tocilescu „actul de naștere dăltuit în piatră al poporului român“, și Bisericuțele rupestre de la Murfatlar/Basarabi.
În Parcul Arheologic din centrul Constanţei a fost inaungurată expoziţia „România 100 – Eu Aleg România“, o colecție documentară a 100 de momente esenţiale din istoria românilor.
Constănțenii care au dat curs invitației Radio Constanța și au fost alături de noi la acest eveniment cultural de excepție și-au exteriorizat emoțiile autentice românești și au încins hore pe muzica interpreților de muzică populară.
Cu dragoste de țară și profundă recunoștință pentru înaintașii noștri, am reconstuit povestea momentelor definitorii pentru Centenarul României. Am redescoperit alături de constănţeni 100 de evenimente importante, care au marcat destinul țării noastre și care continuă să rămână exemple de măiestrie și referințe importante ale istoriei centenare.
Expoziția „România 100 – Eu aleg România“ a continuat pe parcursul celor 3 luni, să fie o atracție pentru tinerii din județul Constanța. Elevii de clasa a VIII-a de la Școala „Gheorghe Lazăr“ din Corbu au aflat povestea momentelor definitorii pentru Centenarul României. Cei 22 de elevi au fost însoțiți de prof. Stela Petrescu.
„Am considerat că sunt destul de mari încât să poată înțelege că anumite evenimente au fost cu adevărat importante pentru ceea ce suntem noi astăzi și că felul în care noi putem să ne exprimăm și să ne manifestăm îl datorăm și lor, celor care sunt astăzi reprezentați pe aceste fotografii și în aceste evenimente. Este un omagiu pe care ar fi trebuit să îl aducem mai des decât o dată la 100 de ani. Este o idee extraordinară, putem în felul acesta să adăugăm atâtea evenimente importante pentru noi, la un loc“, a declarat prof. Stela Petrescu.
Elevii au citit despre faptele de vitejie emblematice ale poporului român, dar și alte date inedite din istoria românilor.
Evenimentele organizate de Radio Constanta au fost însoțite de cântece și dansuri tradiționale, susținute de interpreții Ciprian Roman, Petrică Mâțu Stoian, Mituța și Dumitru Ridescu, Alexandru Moldoveanu și ansamblurile folclorice dobrogene Româncuța, Elpis, Cansu și Vanghelizmo. Programul a fost întregit de o paradă a uniformelor militare din Primul Război Mondial în prezentarea Asociației Culturale Tomis.
Până pe 20 decembrie 2018 expoziția „România 100 – Eu aleg România” este instalată în incinta City Park Mall Constanța, într-o zonă cu maximă vizibilitate, iar pe data de 1 decembrie 2018 va fi organizat un spectacol extraordinar pentru aniversarea „Centenarului Marii Uniri”.
În an Centenar, conștientizăm în mod deosebit că Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai importantă a istoriei românești şi, de aceea, la aniversarea a 100 de ani, Radio România Constanța vă prezintă „Istoria românilor în 100 de momente esențiale” pentru a le transmite spre păstrare viitoarelor generaţii.
“România 100 – Eu Aleg România” este un proiect cultural Radio România susținut de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.