Pescarii din Deltă vor atestare europeană
Publicat de Dan Boanţă, 10 ianuarie 2019, 15:46 / actualizat: 31 ianuarie 2019, 15:49
Pescarii din Delta vor să obţină atestat european pentru un al doilea preparat. Au depus documentele pentru înregistrarea reţetei de icre… de crap. În urmă cu doar câteva zile, scrumbia de Dunăre afumată a primit certificatul care-i oferă protecţie pe piaţa europeană.
Metoda de preparare este una din vechime: se scot icrele, se sărează și se lasă așa 10-12 zile.
“Salata traditionala de icre de crap are in componenta 5 elemente: icrele de crap, icrele de peste deltaic sarat utilizate ca si liant natural, uleiul de floarea soarelui, apa carbogazificata si zeama de lamaie. Este un produs complet pescatarial, natural. Nu contine niciun fel de aditivi sintetici sau coloranti”, a spus Lidia Suhov, director de calitate.
Pescarii din Deltă nu folosesc griş, pâine sau cartofi şi nici alţi aditivi pe care unele gopsodine îi pun ca să dea consistenţă şi saţietate salatei. Ca să nu se mai folosească gelatina de porc, producătorii folosesc icre de pește deltaic care are rol de liant natural.
Icrele de pește deltaic reprezintă un amestec de mai multe specii de pește din Delta Dunării. Cu această reteţă, pescarii de la malul Dunării vor să cucerească Uniunea Europeană.
Documentaţia pentru obţinerea protecţiei europene a salatei tradiţionale din icre de crap este depusă la ministerul Agriculturii. Condiţiile de certificare sunt draconice, de aceea trebuie respectate cu stricteţe regulile impuse. Salata traditionala de icre de crap poate fi servita in restaurantele cu specific pescaresc din Tulcea, dar si din Constanta. În Uniunea Europeană există 1.452 de produse protejate pe plan european, potrivit datelor deţinute de Ministerul Agriculturii. Cele mai multe provin din Italia, Franța, Spania și Germania.